Сосът е онази тайнствена част от ястието, която му добавя завършеност. В него се съдържат всички вкусове, събуждащи позаспалото ни небце.
За да приготвите вкусен сос не е нужно да се ровите в дебелите книги по готварство и да изучавате класически рецепти. Такъв може да бъде сътворен с няколко прости стъпки, като се използва техниката деглазиране.
Какво е важно да знаете:
Сосовете, които се получават при деглазиране на тигана например, в който преди това, да кажем, сте сготвили сочни пържоли, са изключително лесни. Освен това помагат да не бъде похабен и грам от вкуса на дъното на съда, който обикновено отива в мивката.
Това става, когато в него бъде добавена някаква течност (вино, бульон), чиято работа е да освободи ароматите от остатъците. Преди това може да запържите ситно нарязан шалот или друг вид лук. Налейте течността и подправете с пресни билки - розмарин например. Нека сосът се редуцира. Свалете го от котлона и към него добавете няколко парченца студено масло.
Разбъркайте и изчакайте сосът да се сгъсти.
Така вече може да го добавите към готовите пържоли и да се насладите на взривоопасен вкус.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.