Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Деглазиране - техника за страхотен сос и чист тиган

Не губете най-ценните аромати


Сосът е онази тайнствена част от ястието, която му добавя завършеност. В него се съдържат всички вкусове, събуждащи позаспалото ни небце.

За да приготвите вкусен сос не е нужно да се ровите в дебелите книги по готварство и да изучавате класически рецепти. Такъв може да бъде сътворен с няколко прости стъпки, като се използва техниката деглазиране.

Какво е важно да знаете:

Сосовете, които се получават при деглазиране на тигана например, в който преди това, да кажем, сте сготвили сочни пържоли, са изключително лесни. Освен това помагат да не бъде похабен и грам от вкуса на дъното на съда, който обикновено отива в мивката.

Това става, когато в него бъде добавена някаква течност (вино, бульон), чиято работа е да освободи ароматите от остатъците. Преди това може да запържите ситно нарязан шалот или друг вид лук. Налейте течността и подправете с пресни билки - розмарин например. Нека сосът се редуцира. Свалете го от котлона и към него добавете няколко парченца студено масло.

Разбъркайте и изчакайте сосът да се сгъсти.

Така вече може да го добавите към готовите пържоли и да се насладите на взривоопасен вкус.

Чугунен тиган Angus

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло червено вино лук свинско птиче месо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче