Сушените домати са много подхоящи за редица ястия и най-вече за салати, но в магазина са на прекалено високи цени и то за минимални количества. Ето как можем да си ги направим и вкъщи.
Необходими продукти:
- 1 килограм чери домати
- 40 г бял винен оцет
- 40 г захар
- 1 ч.л. сол
- 10 г листа босилек
- 5 стръка мащерка
- 2 скилидки чесън
- 100 г зехтин
- сусамово олио
Начин на приготвяне:
- Разполовете чери доматите и ги сложете в купа.
- Добавете оцета, захарта, солта, листата босилек и мащерката.
- С помощта на нож намачкайте скилидките чесън и ги прехвърлете в купата.
- Разбъркайте добре с ръце, като внимавате да не смачкате чери доматите.
- Добавете зехтина и разбъркайте отново.
- Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и я сложете в хладилника, където трябва да преседи между 12 и 24 часа.
- Загрейте фурната до 100° с включен вентилатор.
- Прецедете течността от купата с помощта на цедка. (Можете да запазите сока и да го използвате като дресинг за някоя салата.)
- Застелете една тава с хартия за печене и наредете чери доматите един до друг с ципата надолу, като внимавате да не се допират.
- Запечете чери доматите за 3-4 часа. По средата на времето за готвене ги обърнете. Извадете тавата от фурната.
- Прехвърлете чери доматите в буркан и добавете струйка сусамово олио. Завийте или затворете капачката на буркана и го оставете в хладилника за 2 месеца.