Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направим сушени домати

Това е напълно възможно, дори стават по-вкусни от купешките

24’ Подготовка
3’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Сушените домати са много подхоящи за редица ястия и най-вече за салати, но в магазина са на прекалено високи цени и то за минимални количества. Ето как можем да си ги направим и вкъщи.

Необходими продукти:

  • 1 килограм чери домати
  • 40 г бял винен оцет
  • 40 г захар
  • 1 ч.л. сол
  • 10 г листа босилек
  • 5 стръка мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • 100 г зехтин
  • сусамово олио

Начин на приготвяне:

  1. Разполовете чери доматите и ги сложете в купа.
  2. Добавете оцета, захарта, солта, листата босилек и мащерката.
  3. С помощта на нож намачкайте скилидките чесън и ги прехвърлете в купата.
  4. Разбъркайте добре с ръце, като внимавате да не смачкате чери доматите.
  5. Добавете зехтина и разбъркайте отново.
  6. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и я сложете в хладилника, където трябва да преседи между 12 и 24 часа.
  7. Загрейте фурната до 100° с включен вентилатор.
  8. Прецедете течността от купата с помощта на цедка. (Можете да запазите сока и да го използвате като дресинг за някоя салата.)
  9. Застелете една тава с хартия за печене и наредете чери доматите един до друг с ципата надолу, като внимавате да не се допират.
  10. Запечете чери доматите за 3-4 часа. По средата на времето за готвене ги обърнете. Извадете тавата от фурната.
  11. Прехвърлете чери доматите в буркан и добавете струйка сусамово олио. Завийте или затворете капачката на буркана и го оставете в хладилника за 2 месеца.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън домати чери домати

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче