Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Умно: Кои плодове да съхраняваме на плота и кои - в хладилника

Насладете се максимално на вкуса им


Правилното съхранение на плодовете играе важна роля не само за тяхната трайност, но и за запазването на вкуса и хранителната им стойност. Често подхождаме по инерция - поставяме всичко в хладилника с мисълта, че така продуктите ще издържат по-дълго. Но истината е, че някои видове плодове не обичат ниските температури и губят аромата си, докато други се развалят бързо, ако останат на стайна температура.

Ягодите, малините, къпините и гроздето са сред плодовете, които най-добре се съхраняват в хладилник. Те са нежни, с високо водно съдържание и лесно развиват плесен. Ако ги държите на хладно, това ще забави този процес. Добре е обаче да се измиват непосредствено преди консумация, а не предварително, тъй като влагата ускорява развалянето. Ябълките и крушите също могат да се държат в хладилника, особено ако не се планира да бъдат изядени скоро, защото така остават хрупкави по-дълго време.

Снимка: iStock by Getty Images

Бананите определено не понасят ниските температури. Когато се съхраняват в хладилник, кората им потъмнява бързо, а вкусът се променя. Манго, ананас, авокадо и папая също трябва да узреят на стайна температура и едва след това, при нужда, да се охладят за кратко. Цитрусите като портокали, лимони и мандарини могат да стоят на плота в кухнята за няколко дни, но ако ще ги съхранявате за по-дълго е хубаво да ги поставите в чекмеджетата на хладилника.

Костилковите плодове - праскови, нектарини, сливи - също се чувстват по-добре, когато узряват извън хладилник. Студът спира процеса на зреене и може да ги направи със сипкава текстура. След като омекнат и добият пълния си вкус, охладете ги леко преди сервиране, ако желаете да са по-освежаващи. Динята и пъпешът, ако са цели, се съхраняват най-добре на стайна температура. След разрязване обаче задължително трябва да се покрият и да се поставят на студено.

Снимка: iStock by Getty Images

Знанието как да разпределим плодовете между хладилника и плота у дома не само удължава свежестта им, но ни помага и да се радваме на пълния им аромат и вкус. Малка промяна в навиците в тази посока може да допринесе дори за намаляването на хранителните отпадъци.

Дайте оценка:

Тагове: банани ягоди боровинки череши кайсии праскови

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче