В наши дни животът изглежда невъзможен без хладилника. Благодарение на него храната остава свежа и безопасна за консумация по-дълго време. Макар да не ни се струва така, има значение как ще използваме пространството му, като идеята да се опират продукти в стените му не е особено добра.
Знаете ли, че именно там се намират охладителните елементи, отговорни за поддържането на ниска температура? Когато храната се опира директно в тях, тя може да замръзне. Това се отнася особено за плодовете, зеленчуците и други по-деликатни продукти като млечни изделия, чиято текстура и вкус могат да се влошат.
Хладилникът е така проектиран, че да има циркулация на въздуха, която да осигурява равномерно охлаждане на всички продукти. Ако храната е притисната плътно до стените, циркулацията се нарушава и се образуват топли и студени зони, които увеличават риска от разваляне на продуктите.
Когато топли или леко хладни храни се опират в страните на уреда, се образува конденз, който води до овлажняване на опакованите храни. Така средата става благоприятна появата на бактерии и плесени и може да доведе до разваляне на продуктите. Дори да изглеждат чисти, тези места в хладилника могат да задържат бактерии и замърсители, които да се пренесат върху храната. Особено трябва да се внимава със сурови меса и риба.
Неправилното разположение на храната в хладилника е възможно да накара уреда да работи по-усилено, за да поддържа температурата, което води до повишена консумация на електроенергия и скъсява живота на уреда. Също така храни с високо водно съдържание могат да залепнат за студените повърхности, което води след себе си купища неприятности.
За да бъде безопасно съхранението на продуктите в хладилника, трябва да оставяме пространство между тях и вътрешните му стени. Подредете храната така, че да има добра циркулация на въздуха и да се осигури равномерно охлаждане. Използването на кутии и правилно опаковане на продуктите също може да помогне за предпазване от контакт със стените.
Макар това да изглежда като незначителен проблем, той би довел до редица негативни последици - от замърсяване и наптрупване на замърсявания, до повишена консумация на електроенергия. Затова не подценявайте тази дребна подробност, ако искате храната ви да е винаги вкусна, а хладилникът да бъде здрав по-дълго време.