Сьомгата е наситена с омега-3 и омега-6 киселини, които много хора приемат под формата на капсули с рибено масло, за да са по-здрави и жизнени. Също така е богата и на калий, а цялата тази комбинация значително подобрява работата на сърцето, намалява холестерола и предпазва от високо кръвно налягане.
В комбинация със сметаново-зеленчуковия сос, който ще си спретнем като гарнитура за нашата риба, ще засилим този ефект, тъй като ще добавим и от любимата салата "Валериана".
Нека запретнем ръкави и да видим как се приготвя сьомгата.
Необходими продукти:
- Котлет от сьомга, 1 бр.
- 150 г грах от консерва, отцеден
- 150 г царевица от консерва, отцедена
- 100 г краве масло
- 3 резена халапеньо чушки
- Половин глава кромид лук, на шайби
- Една глава от стрък пресен лук, нарязана на едро
- 3 скилидки чесън, наситнени
- Сока от четвърт лимон
- Горчица, 1 с.л.
- Зехтин
- Сметана за готвене, 100 мл
- 50 г салата "Валериана" за соса
- 50 г салата "Валериана" за украса
- 3 с.л. пресен копър, нарязан на едро
- Сол
- Черен пипер
- Сушен риган
- 1 ч.л. куркума
Начин на приготвяне:
- Взимаме котлета от сьомга и го намазваме с няколко капки зехтин от всички страни, а после го и осоляваме и поръсваме с черен пипер.
- В нагорещен тиган капваме няколко капки зехтин и запържваме за половин минута едната от скилидките чесън. Поставяме и сьомгата. Пържим от едната страна за около 3 минути, обръщаме и слагаме бучка масло в тигана.
- Когато маслото започне да се разтапя, накланяме тигана на една страна и с помощта на супена лъжица започваме да правим "маслена баня" на котлета като постоянно загребваме от мазнината и го обливаме.
- Рибата е готова щом видим, че започва да побелява в края, който е опрян в дъното на тигана. Ако се налага, я обръщаме още веднъж до получаване на желания резултат.
- Вадим котлета от тигана и го оставяме настрана да почине като използваме алуминиево фолио.
- През това време в обилно количество зехтин и малко краве масло запържваме кромида, главата от пресен лук, останалите скилидки чесън и халапеньо чушките.
- След 3 минути добавяме царевицата и граха, после и горчицата и разбъркваме. Запържваме за 1-2 минути и изливаме течната сметана.
- Когато сметаната закъкри, разбъркваме и добавяме валерианата и копъра. Разбъркваме с кръгообразно въртеливо движение, така че зеленината да образува лек "водовъртеж" в соса. Поръсваме с куркума, за която вече ви разказахме колко много е полезна за нашето здраве. Изстискваме и сока от лимон и поръсваме с ригана.
-
- Връщаме сьомгата в тигана и оставяме всичко съвсем леко да покъкри на слаб огън.
- Сервираме в подходяща чиния като първо сипваме обилно количество от соса, а отгоре поставяме внимателно рибата. Украсяваме с още от салатата Валериана и накълцан на едро копър.
- Най-добре е да поднесем ястието с чаша "Шардоне", или друго предпочитано от вас бяло вино.
А за любознателните, ето и малко повече за ползите от куркумата:
Нека ви е здравословно и сладко!