Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сьомга с бял сос за крепко сърце през лятото

Тази вкусна и лека средиземноморска прелест ще ни направи в пъти по-здрави

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Сьомгата е наситена с омега-3 и омега-6 киселини, които много хора приемат под формата на капсули с рибено масло, за да са по-здрави и жизнени. Също така е богата и на калий, а цялата тази комбинация значително подобрява работата на сърцето, намалява холестерола и предпазва от високо кръвно налягане.

В комбинация със сметаново-зеленчуковия сос, който ще си спретнем като гарнитура за нашата риба, ще засилим този ефект, тъй като ще добавим и от любимата салата "Валериана".

Нека запретнем ръкави и да видим как се приготвя сьомгата.

Необходими продукти:

  • Котлет от сьомга, 1 бр.
  • 150 г грах от консерва, отцеден
  • 150 г царевица от консерва, отцедена
  • 100 г краве масло
  • 3 резена халапеньо чушки
  • Половин глава кромид лук, на шайби
  • Една глава от стрък пресен лук, нарязана на едро
  • 3 скилидки чесън, наситнени
  • Сока от четвърт лимон
  • Горчица, 1 с.л.
  • Зехтин
  • Сметана за готвене, 100 мл
  • 50 г салата "Валериана" за соса
  • 50 г салата "Валериана" за украса
  • 3 с.л. пресен копър, нарязан на едро
  • Сол
  • Черен пипер
  • Сушен риган
  • 1 ч.л. куркума

Начин на приготвяне:

  1. Взимаме котлета от сьомга и го намазваме с няколко капки зехтин от всички страни, а после го и осоляваме и поръсваме с черен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. В нагорещен тиган капваме няколко капки зехтин и запържваме за половин минута едната от скилидките чесън. Поставяме и сьомгата. Пържим от едната страна за около 3 минути, обръщаме и слагаме бучка масло в тигана.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Когато маслото започне да се разтапя, накланяме тигана на една страна и с помощта на супена лъжица започваме да правим "маслена баня" на котлета като постоянно загребваме от мазнината и го обливаме.
  4. Рибата е готова щом видим, че започва да побелява в края, който е опрян в дъното на тигана. Ако се налага, я обръщаме още веднъж до получаване на желания резултат.
  5. Вадим котлета от тигана и го оставяме настрана да почине като използваме алуминиево фолио.
  6. През това време в обилно количество зехтин и малко краве масло запържваме кромида, главата от пресен лук, останалите скилидки чесън и халапеньо чушките.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. След 3 минути добавяме царевицата и граха, после и горчицата и разбъркваме. Запържваме за 1-2 минути и изливаме течната сметана.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Когато сметаната закъкри, разбъркваме и добавяме валерианата и копъра. Разбъркваме с кръгообразно въртеливо движение, така че зеленината да образува лек "водовъртеж" в соса. Поръсваме с куркума, за която вече ви разказахме колко много е полезна за нашето здраве. Изстискваме и сока от лимон и поръсваме с ригана.
  9. Снимка: Юлиян Илиев

  10. Връщаме сьомгата в тигана и оставяме всичко съвсем леко да покъкри на слаб огън.

    Снимка: Юлиян Илиев

  11. Сервираме в подходяща чиния като първо сипваме обилно количество от соса, а отгоре поставяме внимателно рибата. Украсяваме с още от салатата Валериана и накълцан на едро копър.

    Снимка: Юлиян Илиев

  12. Най-добре е да поднесем ястието с чаша "Шардоне", или друго предпочитано от вас бяло вино.

Снимка: Юлиян Илиев

А за любознателните, ето и малко повече за ползите от куркумата:

Нека ви е здравословно и сладко!

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин краве масло чесън горчица пресен лук лук копър салата риган лимон люти чушки готварска сметана грах куркума царевица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче