Салатата "Валериана" е богата на витамин А, който е важен за зрението ни. А поради съдържанието си на желязо, тя ни предпазва от анемия и се препоръчва при бременност. Богата е още на витамин C и магнезий, чийто ежедневен прием има доказано благоприятно влияние върху хората с хипертония, както и предпазва от нейната поява.
Наричали са я още "зимна салата", защото се е сеела в края на лятото и я е имало чак до март за разлика от повечето други видове салати. В наши дни обаче тя може да бъде открита по магазините през всички сеозни.
Не на последно място, за онези от нас, които искат да свалят някое друго килце, добре е да се подчертае, че валерианата е с много ниско съдържание на калории.
От своя страна, козето сирене също се препоръчва при хора с високо кръвно. То влиза в групата на другите бели сирена като фетата или моцарелата. Последната се води първенец, когато става дума за хипертоници.
А сега да видим как да си направим днешните брускети.
Какво ще ни трябва?
Най-добре е да се подсигурим с хубаво, прясно селско хлебче от някоя пекарна, или пък прясна франзела. Зависи колко големи искаме да бъдат нашите брускети. Ще ни трябва малко козе сирене, малко шунка, зехтин и парченца от лимон (с кората).
Ще си направим равен брой брускети със и без шунка и така ще получим по-разнообразен вкус върху подноса.
Как да ги приготвим?
- Отрязваме 3 филии от хлебчето и ги запичаме на добре загрят тиган от двете страни. На всяка страна, която ще запечем първа, капваме малко зехтин и поръсваме с риган, а като обърнем филийките, отново капваме малко зехтин, но този път поръсваме с мащерка. Стараем се да не загаряме хляба, а само да му позволим да хване малко коричка, за да не прогизне след това от сместа със сиренето и зехтина.
- Когато филийките са готови, ги разрязваме през средата и така получаваме 6 броя хапки.
- С помощта на чаена лъжичка намазваме по-горещата страна на хлебчетата с козето сирене. Върху 3 от тях редим парчета свинска шунка, нарязана на много тънко и украсяваме с няколко листенца от валерианата.
- Върху останалите 3 броя вместо шунка поставяме обилно количество валериана.
- Всички 6 броя гарнираме с по едно кубченце от предварително нарязания лимон. Важно е в магазина да сме избрали по-пресен лимон, защото старите са с прекалено дебела кора, която е неприятна за ядене.
- Накрая, поливаме всички брускети с по няколко капки зехтин и ръсим прясно смлян черен пипер.
Необходими продукти:
- 50 гр свинска шунка слайс
- Зехтин
- Черен пипер
- 100 г козе сирене
- 1 лимон, нарязан на малки кубчета заедно с кората
- Прясно хлебче или франзела
- Мащерка
- Риган