Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За добро кръвно: Брускети с валериана и козе сирене

Тази зелена салата е изключително зравословна, а брускетите - невероятно вкусни

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
1’ Подготовка
5’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Салатата "Валериана" е богата на витамин А, който е важен за зрението ни. А поради съдържанието си на желязо, тя ни предпазва от анемия и се препоръчва при бременност. Богата е още на витамин C и магнезий, чийто ежедневен прием има доказано благоприятно влияние върху хората с хипертония, както и предпазва от нейната поява.

Наричали са я още "зимна салата", защото се е сеела в края на лятото и я е имало чак до март за разлика от повечето други видове салати. В наши дни обаче тя може да бъде открита по магазините през всички сеозни.

Не на последно място, за онези от нас, които искат да свалят някое друго килце, добре е да се подчертае, че валерианата е с много ниско съдържание на калории.

От своя страна, козето сирене също се препоръчва при хора с високо кръвно. То влиза в групата на другите бели сирена като фетата или моцарелата. Последната се води първенец, когато става дума за хипертоници.

Снимка: Юлиян Илиев

А сега да видим как да си направим днешните брускети.

 

Какво ще ни трябва?

Най-добре е да се подсигурим с хубаво, прясно селско хлебче от някоя пекарна, или пък прясна франзела. Зависи колко големи искаме да бъдат нашите брускети. Ще ни трябва малко козе сирене, малко шунка, зехтин и парченца от лимон (с кората).

Ще си направим равен брой брускети със и без шунка и така ще получим по-разнообразен вкус върху подноса.

Как да ги приготвим?

  1. Отрязваме 3 филии от хлебчето и ги запичаме на добре загрят тиган от двете страни. На всяка страна, която ще запечем първа, капваме малко зехтин и поръсваме с риган, а като обърнем филийките, отново капваме малко зехтин, но този път поръсваме с мащерка. Стараем се да не загаряме хляба, а само да му позволим да хване малко коричка, за да не прогизне след това от сместа със сиренето и зехтина.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Когато филийките са готови, ги разрязваме през средата и така получаваме 6 броя хапки.
  3. С помощта на чаена лъжичка намазваме по-горещата страна на хлебчетата с козето сирене. Върху 3 от тях редим парчета свинска шунка, нарязана на много тънко и украсяваме с няколко листенца от валерианата.
  4. Върху останалите 3 броя вместо шунка поставяме обилно количество валериана.
  5. Всички 6 броя гарнираме с по едно кубченце от предварително нарязания лимон. Важно е в магазина да сме избрали по-пресен лимон, защото старите са с прекалено дебела кора, която е неприятна за ядене.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Накрая, поливаме всички брускети с по няколко капки зехтин и ръсим прясно смлян черен пипер.

Необходими продукти:

  • 50 гр свинска шунка слайс
  • Зехтин
  • Черен пипер
  • 100 г козе сирене
  • 1 лимон, нарязан на малки кубчета заедно с кората
  • Прясно хлебче или франзела
  • Мащерка
  • Риган

Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер мащерка риган лимон хляб шунка козе сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче