Красивият жълт цвят в много индийски, тайландски и азиатски ястия, често се дължи на подправката куркума. Тя е известна още с името "индийски шафран", тъй като е родом от Индия и придава същите жълтеникави краски на храната, каквито и близалцата на специалния вид минзухар.
В кулинарията се използва както пресният корен от куркумата, така и изсушеният от него фин прах. Това цъфтящо растение е част от семейството на джинджифила, с когото си и приличат по вид. Родом е от Югоизточна Азия и Индийския субконтинент.
Подправката е типична за ястията с къри и е подходяща за хора, спазващи безглутенова диета, както и за вегани и вегетарианци.
Изсушената и смляна куркума е най-популярният ѝ вид. Тя е част от различни ароматни смеси, характерни за вкуса на индийската кухня. В наши дни жълтата на цвят подправка е изключително достъпна и се радва на широка популярност. Ароматът ѝ е земен, а вкусът - леко тръпчив, напомнящ този на хрян и горчица. Именно той допълва по интересен начин смесите от подправки, в които заема важна роля.
Определено може да се забележи, че куркумата засилва миризмата и вкусовите си качества, когато премине термична обработка. Затова, дори и да се добави по-рано в ястие, това в никакъв случай няма да навреди на крайния резултат, а напротив.
Ако имате под ръка прясна куркума, ще трябва да обелите коренчето с помощта на белачка за зеленчуци, остър нож или лъжица. След което може да го настържете или нарежете на ситно. Имайте предвид, че подправката съдържа силно жълто багрило, което ще оцвети пръстите ви и всичко останало, до което се докосне. Затова е добре да ползвате ръкавици и да помислите как да предпазите кухненския плот и дрехите си.
При наличието на пресен корен, мерките, които трябва да спазвате, ако в рецептата е посочено количество за куркума на прах, е: 1 ч.л. стрита подправка се равнява на 1 ч.л. прясна. Не използвайте растението като заместител на шафрана, защото дори да постигнете цвета на ястието, със сигурност няма да се доближите до търсения вкус.
Съхранявайте смляната куркума в затворен съд на тъмно и хладно място. Нейните аромати ще започнат да се губят след шест месеца, а може и по-рано, ако е изложена на пряка слънчева светлина или топлина.
Пресният корен дръжте в хладилника в херметически затворен контейнер до две седмици. Замразен той ще издържи няколко месеца.