Богатата на вкус и кремообразна супа винаги е добро решение за засищащ обяд. Проблемът е, че тя обикновено се постига с намесата на животинска сметана или прясно мляко, което я прави неподходяща за онези, които не могат да консумират млечни продукти. Как обаче да постигнем тази консистенция без да се налага да прибягваме към класическия метод?
Кулинарният инфлуенсър Кристи Роудър има отговор на този въпрос и той се крие в ядковите масла.
В нейния инстаграм профил тя споделя рецепта за невероятно кремообразна супа със сладки картофи и червени чушки, в която тя демонстрира как да достигнем съвършена консистенция без намесата на сметана от животински произход.
За да приготвите супата у дома ще са ви нужни няколко прости съставки, включващи нарязани на кубчета сладки картофи, разполовена глава жълт лук, глава чесън, зеленчуков бульон, бадемово масло, сушени мащерка и розмарин, куркума, червен пипер, паста хариса, черен пипер и сока от половин лимон.
Загрейте предварително фурната на 200 градуса. В тава върху хартия за печене сложете сладките картофи, чесъна, червената чушка и лука. Печете зеленчуците за около 45 мин. Когато са готови, вземете главата чесън и махнете люспите. Готовите скилидки, печените зеленчуци и всички останали продукти сложете в блендер и ги блендирайте, докато станат на гладка смес.
Сервирайте супата с препечен хляб.
Бадемовото масло може да замените с друго от същия вид или с веган сметана.
Сега нека видим точното количество на продуктите, които ще са ви необходими за две порции.
- 150 г сладки картофи, нарязани на кубчета
- 1 червена чушка, разполовена
- Половин глава жълт лук, разполовена
- 1 глава чесън, с отрязани долна и горна част
- 4 ч.ч. зеленчуков бульон
- 60 г бадемово масло
- ½ ч.л. мащерка
- ½ ч.л. розмарин
- 1 с.л. хранителна мая
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. червен пипер
- 1 с.л. паста хариса
- Сокът от половин лимон
- Сол и черен пипер на вкус