Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

По жегите: Кулинарните изкушения, с които е по-добре да не прекаляваме

Дехидратацията и високата телесна температура са основните опасности

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Лятото е сезонът, който ни предлага изобилие от свежи плодове и зеленчуци, но също така носи със себе сивисоките температури могат да повлияят негативно на нашето здраве. В такива моменти е важно да бъдем внимателни какво консумираме, за да избегнем дискомфорта и дехидратацията. Ето няколко типа храни, които е добре да избягваме през горещите летни дни:

Тежко и мазно 

Мазните храни като пържени картофи, бургери и пица са трудни за храносмилане и могат да предизвикат усещане за тежест и умора. Те изискват повече енергия за разграждане, което може да доведе до повишаване на телесната температура и да увеличи риска от дехидратация.

Пикантно

Пикантните гозби съдържат съставки като люти чушки, които могат да увеличат вътрешната топлина на тялото. Това може да доведе до потене и загуба на електролити, което не е желателно в горещото време. Все пак, в полза на лютото - то неслучайно е популярно в горещите страни, тъй като се справя успешно с вредните бактерии.

Алкохол

Консумацията му в големи количества води до дехидратация, тъй като той има диуретичен ефект. Освен това алкохолът може да причини замайване, особено когато се комбинира с високите температури. При силен махмурлук е възможно да се повиши и кръвното налягане.

Кофеин

Кафето и други напитки, съдържащи кофеин, също имат диуретичен ефект. Въпреки че кафето сутрин има ободряващо действие и пиенето му е любим ритуал на почти всеки възрастен, по-добре е да ограничите консумацията му през деня, особено ако сте навън по жегите.

Сладко

Сладките храни и напитки като сладолед, бонбони и газираните безалкохолни са изкушаващи, но те също водят до бързо покачване на кръвната захар и последващ спад, което може да ви накара да се чувствате уморени и раздразнителни.

Преработени меса

Продукти като колбаси, бекон и шунка съдържат много сол и консерванти, които спомага за задържането на вода в организма и  затрудняват терморегулацията. По-добре е да се насочите към пресни и леки източници на протеини като например риба или пилешко месо.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Ето и няколко чудесни алтернативи за малко по-здравословно хранене през лятото:

  • Плодове и зеленчуци: Динята, краставиците, доматите и зеленолистните зеленчуци са отлични източници на хидратация и витамини.
  • Леки салати: Салатите с пресни зеленчуци, зехтин и лимонов сок са идеални за лятото.
  • Кисело мляко: То е добър източник на пробиотици и калций, а също така помага и за охлаждане на тялото.
  • Вода и билкови чайове: Пийте много вода и билкови чайове без кофеин, за да останете хидратирани през целия ден.

Дайте оценка:

Тагове: риба маруля краставици пилешко пържене бургер бекон картофи люти чушки кафе кисело мляко вода шунка сладолед диня чай зелена салата

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче