Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Разнообразно: 5 страхотни начина за едни по-различни кюфтетата от тиквички

Опитайте нещо различно от класическата рецепта


Тиквичките са сред онези зеленчуци, които сякаш са създадени да вдъхновяват. Леки, неутрални на вкус и лесни за съчетаване с различни подправки, те предлагат безкрайни възможности за кулинарни импровизации. Особено през летните месеци, когато пазарите изобилстват от тях, едно от най-популярните и обичани ястия си остават тиквичените кюфтета. Но защо да се задоволяваме само с класическата рецепта, когато можем да експериментираме?

Добавянето на различни съставки променя не само вкуса, но и текстурата и хранителната стойност на кюфтетата. В тези пет варианта ще откриете идеи както за бързи делнични обяди, така и за по-специални случаи. Всеки от тях е лесен за изпълнение, не изисква скъпи продукти и може да се адаптира според вкуса на всеки.

Класически кюфтета от тиквички със сирене и копър

Настържете 3 средно големи тиквички, посолете ги и ги оставете за 15 минути да пуснат вода. След това ги отцедете добре, като ги изстискате през тензух или с ръце. Разбийте 2 яйца, добавете 150 г натрошено сирене, 1 малка връзка ситно нарязан копър и 2-3 с.л. брашно. Смесете всичко с тиквичките до гъста смес. Загрейте олио в тиган и с помощта на лъжица оформете кюфтета, които да изпържите до златисто. Отцедете върху кухненска хартия.

Тиквени кюфтета с овесени ядки и чесън

Използвайте същата техника за настъргване и отцеждане на тиквичките. Към тях прибавете 2 разбити яйца, 1/2 ч.ч. фини овесени ядки, 2 счукани скилидки чесън, 1 ч.л. чубрица и малко сол. Разбъркайте добре и оставете сместа за 10 минути, за да поемат ядките течността. Изпечете кюфтетата на намаслена хартия за печене във фурна, загрята на 200°C, за около 20 минути, като ги обърнете по средата. Получават се по-здравословни кюфтенца, с леко ядков привкус и хрупкава коричка.

Снимка: iStock by Getty Images

Тиквени кюфтета с киноа и магданоз

Сварете 1/2 ч.ч. киноа и я оставете да изстине. Междувременно настържете и отцедете 2 тиквички, разбийте 1 яйце и добавете 2 с.л. брашно, шепа ситно нарязан магданоз, малко черен пипер и сол. Смесете всичко с киноата и оформете кюфтета. Изпечете ги в намазан с олио тиган на среден огън или ги поставете върху хартия за печене във фурна. Те са подходящи както за вегетарианци, така и за хора, които избягват глутен, а освен това са леки и засищащи.

Печени кюфтета от тиквички и моркови

Настържете по една тиквичка и един голям морков, посолете ги леко и ги оставете за 10 минути. Отцедете течността и добавете 1 яйце, 2 с.л. царевично брашно, 1/2 ч.л. къри и щипка черен пипер. Оформете малки кюфтета и ги подредете в тава, покрита с хартия. Печете в загрята фурна на 190°C за около 25 минути. Комбинацията между сладостта на моркова и мекотата на тиквичката прави тези кюфтенца много подходящо и за деца.

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Кюфтета от тиквички и сирене халуми

Нарежете сиренето халуми на малки кубчета. Настържете 2 тиквички и ги отцедете. Смесете ги с едно яйце, 1/4 ч.ч. галета, 1 с.л. нарязан пресен босилек и кубчетата халуми. Оформете сместа на кюфтета и ги запържете в тиган с малко мазнина, докато сиренето се разтопи леко, а коричката стане златиста. Получавате изкушаваща комбинация от текстури - хрупкава отвън, сочна отвътре и със солен акцент от халумито.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: чесън моркови магданоз копър тиквички сирене овесени ядки киноа

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче