Тиквичките са синоним на слънце. Тези летни зеленчуци често присъстват в продуктите на различни рецепти, които носят вкуса средиземноморието и напомнят за песента на цикадите. Разбира се, веднага се сещаме за пържените тиквички, огретена, кюфтенцата или френският рататуй, които радват не само небцето, но и очите.
Пълнените тиквички също са много обичан вариант за мнозина, предлагащи удоволствието от засищащ, но лек обяд в горещ летен ден. Въпреки това този зеленчук не се ограничава само до тези няколко класически рецепти. Благодарение на ненатрапчивия вкус и лека текстура тиквичките могат да станат част от всякакви други ястия. За жалост обаче, както всичко останало, така и хрупкавите зелени зеленчуци достигат края на сезона си. Но има начин да не се налага да чакам до следващата година, за да им се насладим отново.
Как да съхраним тиквичките за по-дълго
Фризерът, разбира се, е практичен вариант за съхранение на някои пресни зеленчуци. Ако обаче нямате достатъчно място или просто искате да пробвате друг начин да се възползвате от тиквичките за по-дълго време, консервирайте ги в сладко-кисел оцет.
За да ги приготвите, ще са ви необходими:
- 1 кг тиквички
- 1 глава лук
- 1 чаша вода
- 1,5 чаши захар
- 1 чаша бял винен оцет
- ½ чаша сол
- 1 с.л. къри на прах
- 4 с.л. бял пипер на зърна
Измийте и подсушете тиквичките. Отрежете дръжките и ги нарежете на кубчета с размер около 1,5 см (не е необходимо да ги белите, ако използвате био зеленчуци).
Обелете лука и го нарежете на кръгчета.
Поставете тиквичките и лука в голяма купа, след което добавете солта. Разбъркайте леко и покрийте с чиста кърпа. Оставете да престоят 24 часа.
Изплакнете бързо тиквичките и лука под студена вода и ги подсушете добре с чиста кърпа. Върнете ги в чист съд.
В малка тенджера загрейте белия винен оцет, водата и една чаша захар, за да направите сироп. Изсипете горещия сироп върху тиквичките.
Добавете кърито на прах и зърната бял пипер. Разбъркайте. Покрийте и оставете да престои отново за 24 часа.
Прецедете сместа през цедка, за да съберете сока. Загрейте го до кипене, след което го изсипете върху тиквичките. Оставете да престои още 24 часа.
Прехвърлете всичко в тенджера. Добавете половин чаша захар и гответе 10 минути. След това изсипете горещата смес в един или повече предварително стерилизирани буркани. Обърнете бурканите и ги оставете да изстинат за 24 часа.
Сега разполагате с вкусни сладко-кисели консервирани тиквички, които можете да използвате като кисели краставички. Опитайте ги също с пържен ориз или дори в салати.