Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пролетно меню: Да посрещнем гостите по тракийски

Няколко традиционни ястия, с които да се порадваме на хубавото време


Тракия е един от най-богатите и плодородни региони в България, известен със своите уникални традиции и култура. Ето малко идеи за няколко вкусни гозби с тракийски привкус, с които можем да посрещнем гостите под беседката на двора и да се порадваме на хубавото пролетно време.

Капама

Тя е едно от най-емблематичните ястия на тракийската кухня. Прави се със задушено месо, което се приготвя бавно в глинен съд. Основните съставки са свинско, пилешко и наденица, като всичко това се готви с ориз и подправки.

Пълнени чушки с боб

Чушките се пълнят с отцеден варен бял боб, лук, моркови и подправки, след което ястието се пече във фурната до получаване на лека коричка.

Клин

Той представлява тесто, което се разточва и се пълни с различни съставки като сирене, спанак или тиква. След това се завива на руло и се пече до златисто. Тук не става въпрос за родопския клин, който си е характерен за тази етнографска област на България. 

Това вкусно нашенско печиво е идеално за закуска или като гарнитура към основните ястия.

Гювеч

Гювечът е друга характерна за тракийската кухня гозба, която се приготвя най-често в глинено гърне. Основните съставки включват месо, картофи, домати, чесън и други зеленчуци. Всичко се готви бавно на слаб огън, за да се "отпушат" и смесят всички аромати. Идеален е за семейни събирания и празнични вечери.

Сарми с лозови листа

Плънката обикновено се прави от ориз, лук, моркови и подправки. Има и варианти с кайма. Сармите се варят бавно, докато оризът стане готов. Сервират се топли с гарнитура от кисело мляко.

Баница

Баницата е може би най-известното българско ястие, което е широко застъпено в тракийския регион и често се поднася вместо хляб или пък като завършек за една хубава вечеря с приятелите и близките.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: чесън чубрица домати моркови свинско телешко кайма пилешко наденица капама баница сарми тиква картофи кисело мляко краве сирене спанак ориз кромид лук тесто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче