Тракия е един от най-богатите и плодородни региони в България, известен със своите уникални традиции и култура. Ето малко идеи за няколко вкусни гозби с тракийски привкус, с които можем да посрещнем гостите под беседката на двора и да се порадваме на хубавото пролетно време.
Капама
Тя е едно от най-емблематичните ястия на тракийската кухня. Прави се със задушено месо, което се приготвя бавно в глинен съд. Основните съставки са свинско, пилешко и наденица, като всичко това се готви с ориз и подправки.
Пълнени чушки с боб
Чушките се пълнят с отцеден варен бял боб, лук, моркови и подправки, след което ястието се пече във фурната до получаване на лека коричка.
Клин
Той представлява тесто, което се разточва и се пълни с различни съставки като сирене, спанак или тиква. След това се завива на руло и се пече до златисто. Тук не става въпрос за родопския клин, който си е характерен за тази етнографска област на България.
Това вкусно нашенско печиво е идеално за закуска или като гарнитура към основните ястия.
Гювеч
Гювечът е друга характерна за тракийската кухня гозба, която се приготвя най-често в глинено гърне. Основните съставки включват месо, картофи, домати, чесън и други зеленчуци. Всичко се готви бавно на слаб огън, за да се "отпушат" и смесят всички аромати. Идеален е за семейни събирания и празнични вечери.
Сарми с лозови листа
Плънката обикновено се прави от ориз, лук, моркови и подправки. Има и варианти с кайма. Сармите се варят бавно, докато оризът стане готов. Сервират се топли с гарнитура от кисело мляко.
Баница
Баницата е може би най-известното българско ястие, което е широко застъпено в тракийския регион и често се поднася вместо хляб или пък като завършек за една хубава вечеря с приятелите и близките.