Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Под беседката: Тристепенно меню за една класическа българска вечеря

От предястието до десерта, за малки и големи

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Лятото е времето за слънце, плаж, планина и разбира се, вкусни български гозби. Това е периодът, в който се наслаждаваме на свежите плодове и зеленчуци, на горещите гриловани ястия и на любимите ни десерти. Ако сте решили да направите събиране на открито на някоя беседка, не е лошо предварително да си предвидите менюто, за да бъде преживяването изпълнено изцяло с позитивни емоции.

Салатите могат да се приготвят и на място по традиция от жените, докато мъжете си казват наздраве и подготвят месото, въпреки че е добре се маринова още от предния ден. С десертите е лесно, тъй като вече се продават във всички магазини, а питиетата трябва да са добре изстудени, което става бързо, ако наблизо тече някоя рекичка или поточе. В противен случай ще е необходима чешма с течаща студена вода и корито, или поне хладилна чанта.

Така че ето една идея за няколкостепенно меню, с което да нагостите близките и приятелите от ранния следобед, та чак докато се мръкне.

Закъде сме без шопската салата? С нея човек може хем да се засити, хем да се разхлади с чаша ракийка. Съставките са ясни на всеки българин, но все пак да ги изброим: домати, краставици, чушки, лук и сирене. Подправките обикновено са олио, сол, оцет и ситно нарязан магданоз. Олиото може да се замени и със зехтин.

Снимка: iStock by Getty Images

Друга класика на българската кухня, която е идеална за жегите, е бобената салата. Ако ще каните гости, направете и нея, и шопската, та да има всеки да си избира какво му се хапва. Бобената се приготвя с пресни домати, краставици, зелени чушки и обилна порция боб от консерва, който трябва предварително да се изцеди от сока. Традиционно тя се поднася с варени яйца и кисело мляко.

Снимка: iStock by Getty Images

Не може да се говори за хубава нашенска вечеря под беседката без да се споменат барбекюто, огъня и скарата. Ние българите обичаме все пак да си похапнем стабилно. Грилованите пилешко и свинско месо, шишчета, печени пиперки, лук и домати, както и различните видове наденички, карначета и кренвирши са предпочитана храна за почти всяко семейство през летните месеци. И когато приятелите се събират да си кажат наздраве, наистина няма по-добра комбинация от вкусове. Прибавете и "умряла от студ" бира и всичко е "шест точки".

Снимка: iStock by Getty Images

За десерт е добре да се предвиди нещо освежаващо и сладко, затова тук мелбите и сладоледените торти са отличен избор. За пиещите мастичка охладената диня си е класика. Всички те са перфектният завършек на една вкусна българска лятна трапеза, а ако с вас има и малчугани, няма да има по-щастливи от тях.

С две думи, вкусът на лятото в България е неповторим и разнообразен. Заредете се с добро настроение, богато меню и изстудени напитки. Възможно е с течение на вечерта, типично по нашенски, взаимното уважение значително да се увеличи, но основното е всеки да си изкара добре.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер олио лук червен лук домати краставици свинско телешко наденица салата яйца чушки кисело мляко боб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче