Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От двора: Супа от коприва

Вкусотийка в чинийка

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 300 г коприва
  • 1 голяма глава червен лук, на едро
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1/2 лимон
  • Зехтин
  • Червен пипер
  • 1 жълтък
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 2 с.л. краве масло
  • 3 скилидки чесън, на дребно
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Магданоз, наситнен
  • 1 с.л. сух риган
  • 1 плочка краве сирене, 80 г
  • По 1 пържено на очи яйце за всяка порция

Снимка: iStock by Getty Images

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Копривата се слага в купа, попарва се с вряла вода, захлупва се с капак и се оставя да омекне за 10 мин.
  2. Загрява се тенджера на умерен огън и в нея се запържват лука с чесъна, като се поръсват с малко сол и черен пипер.
  3. Добавя се оризът и се разбърква със зеленчуците. Запържва се за около 2 мин. и се излива 1 ч.ч. вода. Оставя се да заври и след това да покъкри, докато водата се изпари.
  4. Изсипва се отцедената от горещата вода коприва, поръсва се с 1 с.л. червен пипер и се бърка. Всичко се залива с литър и половина студена вода, огънят се увеличава и се изчаква супата да заври, след което се намалява до умерена сила.
  5. Гозбата ври така 20 мин., като накрая се прави застройка от разбърканите заедно жълтък, лимонов сок, кисело мляко, зехтин и риган.
  6. Гребва се 1 черпак бульон от тенджерата и се смесва със застройката, която после се връща в супата. Добавят се магданозът и натрошеното краве сирене.
  7. В тиган на умерен огън се разтопява малко краве масло, като му се добавя и зехтин, за да не загаря. За 3 порции се изпържват три яйца на очи и във всяка купичка се слага по едно.
  8. Всяка порция се поръсва с още малко от наситнения магданоз, червен пипер и се поднася с печени филийки.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер червен пипер червен лук магданоз риган яйца кисело мляко лимонов сок краве сирене ориз коприва жълтък

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче