Необходими продукти:
- 300 г коприва
- 1 голяма глава червен лук, на едро
- 1/2 ч.ч. ориз
- 1/2 лимон
- Зехтин
- Червен пипер
- 1 жълтък
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 2 с.л. краве масло
- 3 скилидки чесън, на дребно
- Сол и черен пипер на вкус
- Магданоз, наситнен
- 1 с.л. сух риган
- 1 плочка краве сирене, 80 г
- По 1 пържено на очи яйце за всяка порция
Начин на приготвяне:
- Копривата се слага в купа, попарва се с вряла вода, захлупва се с капак и се оставя да омекне за 10 мин.
- Загрява се тенджера на умерен огън и в нея се запържват лука с чесъна, като се поръсват с малко сол и черен пипер.
- Добавя се оризът и се разбърква със зеленчуците. Запържва се за около 2 мин. и се излива 1 ч.ч. вода. Оставя се да заври и след това да покъкри, докато водата се изпари.
- Изсипва се отцедената от горещата вода коприва, поръсва се с 1 с.л. червен пипер и се бърка. Всичко се залива с литър и половина студена вода, огънят се увеличава и се изчаква супата да заври, след което се намалява до умерена сила.
- Гозбата ври така 20 мин., като накрая се прави застройка от разбърканите заедно жълтък, лимонов сок, кисело мляко, зехтин и риган.
- Гребва се 1 черпак бульон от тенджерата и се смесва със застройката, която после се връща в супата. Добавят се магданозът и натрошеното краве сирене.
- В тиган на умерен огън се разтопява малко краве масло, като му се добавя и зехтин, за да не загаря. За 3 порции се изпържват три яйца на очи и във всяка купичка се слага по едно.
- Всяка порция се поръсва с още малко от наситнения магданоз, червен пипер и се поднася с печени филийки.