Пролетта е време за свежи и леки ястия, които подчертават вкусовете на новите сезонни продукти. Ето няколко идеи за апетитни предястия с пресни картофи, копър и сметана (или кисело мляко), които ще внесат добро настроение и живителен аромат на вашата трапеза.
Салата от пресни картофи с копър
Тази салата е идеална за лек обяд или вечеря. Сварете пресните картофи до омекване, нарежете ги на кубчета и ги смесете с нарязания пресен копър. Добавете кисело мляко и малко сол на вкус. Поръсете със ситно нарязани зеленчуци като пресен лук и репички.
Картофени кюфтенца с копър и сметана
Тези кюфтенца са чудесно предястие или гарнитура към основното ястие. Направете пюре от сварени пресни картофи, добавете нарязан копър, яйце и малко брашно. Оформете малки кюфтенца и ги запечете в предварително загрята фурна до златисто. Сервирайте ги с лъжичка заквасена сметана и още копър отгоре.
Супа от пресни картофи с копър и сметана
Започнете с приготвянето на бульон от пресни картофи, моркови и целина. След като зеленчуците омекнат, пасирайте супата до гладка консистенция. Върнете я на котлона и добавете заквасена сметана и нарязан на ситно пресен копър. Поднесете гозбата гореща, украсена с крутони и още копър за цвят.
Печени картофи с чесън
Нарежете пресните картофи на тънки филийки и ги подредете в тава. Полейте ги със зехтин, поръсете ги с нарязан чесън и свеж копър. Печете в предварително загрята фурна до златисто. Сервирайте гозбата топла, като можете да добавите и малко заквасена сметана, разбита със зехтин и лимонов сок.
Пълнени картофи със сирене
Изберете средно големи пресни картофи и ги измийте добре. Разрежете ги наполовина и издълбайте вътрешността им. Смесете издълбаната част с нарязан копър, крема сирене и малко масло. Напълнете картофите с плънката и ги запечете във фурната до златисто. Поръсете ги с още копър преди сервиране.