Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, братовчед на моркова, който често се пренебрегва в много домакинства, но всъщност има много вкусови и здравословни качества. Ето пет ястия, с които гарантирано ще започнете да го цените.
Крем супа от пащърнак
Това е една класика, която подчертава естествената сладост на зеленчука. Приготвя се чрез сваряването на нарязани парчета пащърнак до омекване, след което те се пасират и им се добавя сметана или мляко. Подправки от сорта на индийското орехче и черния пипер придават една много чаровна нотка на тази гозба.
Печен пащърнак с мед и розмарин
Идеалната гарнитура за всяко основно ястие. Нарежете пащърнака на пръчици, полейте го със зехтин, поръсете с мед и пресен розмарин, след което го изпечете във фурната до златистокафяв цвят. Мезето трябва да стане хрупкаво отвън и сочно отвътре.
Салата от пащърнак и ябълка
Нарежете пащърнака и ябълките на тънко, добавете малко червен лук за пикантност и подправете с лимонов сок, зехтин и сол. Тази салата е перфектна за лек обяд или за гарнитура към вечерята ви.
Паста с пащърнак и гъби
За любителите на пастата това ястие не е за изпускане. Запържете нарязания на дребно пащърнак с различни видове гъби в малко краве масло и наситнен чесън. Добавете сварената паста и разбъркайте добре, за да се смесят вкусовете. Поръсете с настърган пармезан и пресен магданоз преди да сервирате.
Пюре от пащърнак и картофи
Това е една чудесна алтернатива на традиционното картофено пюре. Сварете пащърнака и картофите заедно, след което ги пасирайте, като им добавите краве масло, сметана и малко индийско орехче. Пюрето е отлична гарнитура за печено месо.