Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет ястия с пащърнак, които задължително трябва да опитате

Братовчедът на моркова не е за подценяване

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, братовчед на моркова, който често се пренебрегва в много домакинства, но всъщност има много вкусови и здравословни качества. Ето пет ястия, с които гарантирано ще започнете да го цените.

Крем супа от пащърнак

Това е една класика, която подчертава естествената сладост на зеленчука. Приготвя се чрез сваряването на нарязани парчета пащърнак до омекване, след което те се пасират и им се добавя сметана или мляко. Подправки от сорта на индийското орехче и черния пипер придават една много чаровна нотка на тази гозба.

Снимка: iStock by Getty Images

Печен пащърнак с мед и розмарин

Идеалната гарнитура за всяко основно ястие. Нарежете пащърнака на пръчици, полейте го със зехтин, поръсете с мед и пресен розмарин, след което го изпечете във фурната до златистокафяв цвят. Мезето трябва да стане хрупкаво отвън и сочно отвътре.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Салата от пащърнак и ябълка

Нарежете пащърнака и ябълките на тънко, добавете малко червен лук за пикантност и подправете с лимонов сок, зехтин и сол. Тази салата е перфектна за лек обяд или за гарнитура към вечерята ви.

Паста с пащърнак и гъби

За любителите на пастата това ястие не е за изпускане. Запържете нарязания на дребно пащърнак с различни видове гъби в малко краве масло и наситнен чесън. Добавете сварената паста и разбъркайте добре, за да се смесят вкусовете. Поръсете с настърган пармезан и пресен магданоз преди да сервирате.

Снимка: iStock by Getty Images

Пюре от пащърнак и картофи

Това е една чудесна алтернатива на традиционното картофено пюре. Сварете пащърнака и картофите заедно, след което ги пасирайте, като им добавите краве масло, сметана и малко индийско орехче. Пюрето е отлична гарнитура за печено месо.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло черен пипер розмарин червен лук ябълки свинско телешко пилешко пресен магданоз картофи прясно мляко заквасена сметана готварска сметана индийско орехче лимонов сок мед паста гъби пармезан пащърнак картофено пюре

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче