Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет ястия с бамя от целия свят, които ще събудят любопитството ви

За всекиго по нещо


Бамята е ключова съставка в много кухни по света и често се използва в традиционни ястия.

Всяка държава приготвя бамята по уникален начин, съчетавайки я с различни подправки и техники на готвене. Нека видим пет от най-популярните ястия, които са хем вкусни, хем интересни като съставки.

Гумбо, САЩ, южни щати

Снимка: iStock by Getty Images

Гумбо е прочуто ястие в южните щати на САЩ, особено в Луизиана, което обединява влияния от френската, испанската, африканската и карибската кухни. Това е гъста супа или яхния, в която бамята играе ключова роля като сгъстител. В класическия гумбо се включват различни меса, сред които наденица или пилешко, морски дарове, като скариди, заедно с подправки, ориз и зеленчуци, по-често целина, лук и чушки.

Бамя с домати, Турция

Снимка: iStock by Getty Images

В Турция бамята често се приготвя с домати и подправки, като сосът е леко кисел. Това ястие е популярно през лятото и може да бъде сервирано като основно или гарнитура. Бамята се задушава с лук, домати и лимонов сок, което помага за намаляване на нейната слузеста текстура. Подправя се с черен пипер и зехтин.

Бамя с къри, Индия

Снимка: iStock by Getty Images

В Индия бамята, известна като "бхинди", се използва в разнообразни къри ястия. Едно от най-популярните е бахинди масала, което представлява пържена бамя със смес от подправки като кимион, куркума, кориандър и гарам масала. Често се добавят и домати и лук, за да се създаде плътен сос, който обогатява вкуса на зеленчука. Това вегетарианско ястие е широко разпространено в Северна Индия и се сервира с ориз или плосък хляб.

Мафе с бамя, Сенегал

Снимка: iStock by Getty Images

В Западна Африка бамята е основна съставка в много ястия, като мафе е едно от тях. То е доста ароматно, със сос от фъстъци, месо, обикновено говеждо или пилешко, и зеленчуци, сред които често се включва и бамята. Нейната роля е да придаде плътност на ястието и да допринесе със своя леко сладък и земен вкус.

Това ястие се приготвя с фъстъчено масло, доматен сос и подправки като чесън и джинджифил.

Бамя яхния, Гърция

Снимка: iStock by Getty Images

В гръцката кухня бамята също е широко разпространена и често се готви в традиционни яхнии. Едно от популярните ястия е бамиес ладеро, което е лека вегетарианска яхния с бамя, приготвена в доматен сос с подправки като канела и чесън. Ястието може да бъде сервирано самостоятелно или като гарнитура към месо, но винаги с голяма доза зехтин, типично за гръцката кухня.

Дайте оценка:

Тагове: бамя

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче