Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет средиземноморски салати

Не изпускайте отиващия си вкус на лятото с тези вечни класики

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Италианската кухня е известна със своята простота и свежест, което я прави идеална за летните вечери, а скоро те ще започнат лека-полека да ни липсват. Нека си припомним пет средиземноморски класически салати, които ще ви накарат да се влюбите във вкуса на този неповторим кулинарен регион.

Снимка: iStock by Getty Images

Капрезе: Тази класика произхожда от остров Капри край бреговете на Неапол. Състои се от пресни домати, моцарела, босилек и зехтин, овкусени с балсамов оцет. Простa, но вкуснa, тя е перфектен пример, с който да се запознаете с традиционната италианска кухня.

Снимка: iStock by Getty Images

Инсалата ди маре: Преведено като "морска салата", това ястие включва микс от пресни морски дарове като скариди, миди и октопод, смесени с краставица, червен лук и копър. Всичко това се подправя с лимонов сок и зехтин. Резултатът е експлозия от вкусове, която ви пренася направо на морския бряг.

Снимка: iStock by Getty Images

Панцанела: Традиционно сервирана като предястие или гарнитура, панцанелата е тосканска версия на прочутата салата от хляб с домати. Хлябът се накисва в топла вода, докато омекне, след което се смесва с домати, лук, чесън, магданоз и винен оцет. Добавянето на маслини, каперси и пармезан отлично завършва това кулинарно съвършенство.

Салата от рукола: Тази салата се състои основно от листа рукола, съчетани с тънко нарязани домати и моцарела и дресинг от балсамов оцет и зехтин. Често се гарнира с парченца прошуто или панчета за допълнителен вкус. Получава се едно много свежо и леко пикантно предястие.

Снимка: iStock by Getty Images

Салата от риба тон: Рибата се комбинира с червен лук, маслини, аншоа и каперси, изсипани върху листа от маруля. Полейте всичко това с обилно количество зехтин и лимонов сок, за да постигнете перфектен баланс на вкусовете. Салатата е пълна с протеини и е отлично мезе за твърди питиета като ракия, водка, както и за бира.

Независимо дали сте почитател на морските дарове или обичате пикантните вкусове, в тези пет рецепти има по нещо за всеки. Така че пригответе две-три от тези предложения следващия път, когато каните гости и ви гарантираме, че няма да има разочаровани.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: зехтин миди чесън рукола бира маруля червен лук домати краставици магданоз копър салата винен оцет Италианско лимонов сок вода моцарела маслини босилек пармезан балсамов оцет скариди прошуто водка аншоа октопод риба тон каперси ракия кромид лук черен хляб