Италианската кухня е известна със своята простота и свежест, което я прави идеална за летните вечери, а скоро те ще започнат лека-полека да ни липсват. Нека си припомним пет средиземноморски класически салати, които ще ви накарат да се влюбите във вкуса на този неповторим кулинарен регион.
Капрезе: Тази класика произхожда от остров Капри край бреговете на Неапол. Състои се от пресни домати, моцарела, босилек и зехтин, овкусени с балсамов оцет. Простa, но вкуснa, тя е перфектен пример, с който да се запознаете с традиционната италианска кухня.
Инсалата ди маре: Преведено като "морска салата", това ястие включва микс от пресни морски дарове като скариди, миди и октопод, смесени с краставица, червен лук и копър. Всичко това се подправя с лимонов сок и зехтин. Резултатът е експлозия от вкусове, която ви пренася направо на морския бряг.
Панцанела: Традиционно сервирана като предястие или гарнитура, панцанелата е тосканска версия на прочутата салата от хляб с домати. Хлябът се накисва в топла вода, докато омекне, след което се смесва с домати, лук, чесън, магданоз и винен оцет. Добавянето на маслини, каперси и пармезан отлично завършва това кулинарно съвършенство.
Салата от рукола: Тази салата се състои основно от листа рукола, съчетани с тънко нарязани домати и моцарела и дресинг от балсамов оцет и зехтин. Често се гарнира с парченца прошуто или панчета за допълнителен вкус. Получава се едно много свежо и леко пикантно предястие.
Салата от риба тон: Рибата се комбинира с червен лук, маслини, аншоа и каперси, изсипани върху листа от маруля. Полейте всичко това с обилно количество зехтин и лимонов сок, за да постигнете перфектен баланс на вкусовете. Салатата е пълна с протеини и е отлично мезе за твърди питиета като ракия, водка, както и за бира.
Независимо дали сте почитател на морските дарове или обичате пикантните вкусове, в тези пет рецепти има по нещо за всеки. Така че пригответе две-три от тези предложения следващия път, когато каните гости и ви гарантираме, че няма да има разочаровани.