Тази класическа италианска рецепта разчита на двете си основни съставки: много вкусен хляб и добре узрели домати. Не се препоръчва да я приготвяме по времето, когато доматите са извън сезона си и затова тази салата става най-вкусна през лятото, когато на пазара се предлагат най-вкусните сортове домати. Тук можем да смесим и няколко от тях - червени и жълти чери домати, розов домат и други видове от вкусния плод (защото доматът всъщност е плод).
Относно хляба, добре е той да се позапече малко върху хартия, за да сме сигурни, че няма да се размекне от дресинга на салатата. Около 15 мин. на 180° във фурната са напълно достатъчни.
Необходими продукти:
- Зехтин екстра върджин
- 2 с.л. винен оцет
- 500 г различни видове домати
- 1 бр. краставица
- 1/2 глава червен лук
- Сол
- 300 г хляб, изпечен на крутони
- 10 листа пресен босилек
Начин на приготвяне:
- В купа за салата смесваме зехтина и винения оцет, както и доматите, нарязани по предпочитан от нас начин. Добавяме нарязаната на полумесеци обелена краставица, червения лук, нарязан на колелца, солата и черния пипер. Разбъркваме.
- Добавяме крутоните и разбъркваме. Оставяме купата настрана за около 20 минути. Така крутоните ще имат време да попият от останалите съставки.
- Накъсваме листата от пресен босилек на едри парчета и чрез внимателно подхвърляне нагоре смесваме всички продукти в салатата. Сервираме в подходящи чинии.
А в случай, че искате да си спестите процедурата по правенето на крутоните, ето и нашето удобно предложение: