Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Салата "Панцанела"

Летен полъх от Средиземноморието

Тази класическа италианска рецепта разчита на двете си основни съставки: много вкусен хляб и добре узрели домати. Не се препоръчва да я приготвяме по времето, когато доматите са извън сезона си и затова тази салата става най-вкусна през лятото, когато на пазара се предлагат най-вкусните сортове домати. Тук можем да смесим и няколко от тях - червени и жълти чери домати, розов домат и други видове от вкусния плод (защото доматът всъщност е плод).

Относно хляба, добре е той да се позапече малко върху хартия, за да сме сигурни, че няма да се размекне от дресинга на салатата. Около 15 мин. на 180° във фурната са напълно достатъчни.

Необходими продукти:

  • Зехтин екстра върджин
  • 2 с.л. винен оцет
  • 500 г различни видове домати
  • 1 бр. краставица
  • 1/2 глава червен лук
  • Сол
  • 300 г хляб, изпечен на крутони
  • 10 листа пресен босилек

 

Начин на приготвяне:

  1. В купа за салата смесваме зехтина и винения оцет, както и доматите, нарязани по предпочитан от нас начин. Добавяме нарязаната на полумесеци обелена краставица, червения лук, нарязан на колелца, солата и черния пипер. Разбъркваме.
  2. Добавяме крутоните и разбъркваме. Оставяме купата настрана за около 20 минути. Така крутоните ще имат време да попият от останалите съставки.
  3. Накъсваме листата от пресен босилек на едри парчета и чрез внимателно подхвърляне нагоре смесваме всички продукти в салатата. Сервираме в подходящи чинии.

А в случай, че искате да си спестите процедурата по правенето на крутоните, ето и нашето удобно предложение:

Raks Крутони за салата със зехтин и сирене фета (Крит), 400 g

Пълнозърнесто ечемично брашно, зехтин екстра върджин, мая (пшенично брашно, вода), маслини, сирене фета, сол

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер червен лук домати краставици чери домати оцет винен оцет хляб хималайска сол пресен босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче