Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет персийски ястия, които ще ви запленят

Насладете се на екзотика и гарантиран вкус, близък до нашенския

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Иранската кухня е богата и разнообразна, с история, която датира от хиляди години. Тя е смесица от различни култури, повлияни от Персия, Османската империя и други съседни на тях страни. Нека разгледаме пет отлични примера от тази неповторима кулинарна Мека.

Снимка: iStock by Getty Images

Кебап по ирански

Той се приготвя чрез мариноване на парчета телешко или пилешко месо в кисел сос, направен от лимонов сок, оцет и подправки като шафран, куркума и черен пипер. След това маринованото месо се пече на скара или тиган, докато стане крехко и ароматно. Сервира се с ориз и гарнитура от кисело мляко и пресни билки като кориандър и мента.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Булгур с риба

Това всъщност е една доста питателна супа, приготвена с булгур, различни зеленчуци, сред които спанак, зелен лук и домати, както и прясна риба. Супата се овкусява с подправки като шафран, куркума и червен пипер, създаващи богат вкус, пълен с аромати. Обикновено се сервира с лаваш, правейки всяка хапка неустоима.

Фалафел

Неговата история може да бъде проследена назад към древна Персия. Тези хрупкави кюфтенца под формата на малки кръгли хапки се правят от смлян нахут, билки, подправки и галета. Често се сервират в питка с различни видове туршии, хумус и таханов сос. Иранският фалафел се отличава със своя остър, леко лютив привкус, който идва от използването на пресен чесън и люти чушки.

Долма

Долмата е традиционно иранско ястие, състоящо се от пълнени зеленчуци, а за плънка се слагат кайма, ориз и разнообразие от подправки. Използвате се още лук, домати, билки като магданоз и мента и понякога дори бадеми или стафиди. Резултатът е едно вкусно и неустоимо ароматно ястие.

Снимка: iStock by Getty Images

Агнешка яхния

Прави се с агнешко месо, картофи, лук, домати и подправки като шафран, куркума и черен пипер. Месото се вари бавно в комбинация със зеленчуците. Последните омекват много деликатно в процеса на готвене, като така създават ухаен и доста гъст сос. Ястието често се сервира с ориз или питки и е много подходящо за по-студените месеци.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: риба чесън черен пипер червен пипер кориандър домати магданоз телешко кайма пилешко агнешко супа питка оцет картофи люти чушки прясна мента бадеми кисело мляко лимонов сок спанак ориз шафран зелен лук галета куркума нахут тахан кромид лук туршия хумус булгур