Иранската кухня е богата и разнообразна, с история, която датира от хиляди години. Тя е смесица от различни култури, повлияни от Персия, Османската империя и други съседни на тях страни. Нека разгледаме пет отлични примера от тази неповторима кулинарна Мека.
Кебап по ирански
Той се приготвя чрез мариноване на парчета телешко или пилешко месо в кисел сос, направен от лимонов сок, оцет и подправки като шафран, куркума и черен пипер. След това маринованото месо се пече на скара или тиган, докато стане крехко и ароматно. Сервира се с ориз и гарнитура от кисело мляко и пресни билки като кориандър и мента.
Булгур с риба
Това всъщност е една доста питателна супа, приготвена с булгур, различни зеленчуци, сред които спанак, зелен лук и домати, както и прясна риба. Супата се овкусява с подправки като шафран, куркума и червен пипер, създаващи богат вкус, пълен с аромати. Обикновено се сервира с лаваш, правейки всяка хапка неустоима.
Фалафел
Неговата история може да бъде проследена назад към древна Персия. Тези хрупкави кюфтенца под формата на малки кръгли хапки се правят от смлян нахут, билки, подправки и галета. Често се сервират в питка с различни видове туршии, хумус и таханов сос. Иранският фалафел се отличава със своя остър, леко лютив привкус, който идва от използването на пресен чесън и люти чушки.
Долма
Долмата е традиционно иранско ястие, състоящо се от пълнени зеленчуци, а за плънка се слагат кайма, ориз и разнообразие от подправки. Използвате се още лук, домати, билки като магданоз и мента и понякога дори бадеми или стафиди. Резултатът е едно вкусно и неустоимо ароматно ястие.
Агнешка яхния
Прави се с агнешко месо, картофи, лук, домати и подправки като шафран, куркума и черен пипер. Месото се вари бавно в комбинация със зеленчуците. Последните омекват много деликатно в процеса на готвене, като така създават ухаен и доста гъст сос. Ястието често се сервира с ориз или питки и е много подходящо за по-студените месеци.