Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сумакът - рубинената подправка на Близкия изток

И рецепта за Адана кебап и грах с фета сирене, където той играе главната роля


С остър, опушен аромат и леко кисел вкус сумакът е основна подправка в Близкия изток. Със своя наситен червен цвят и плодово-цитрусови нотки тя е идеалният помощник, ако искате да вдъхнете повече живот на вашите ястия.

Сумакът е малък храст, който се среща предимно по Средиземноморието и Близкия изток. Ще го откриете в Сицилия и Южна Италия, както и главно по земите на Иран. Плодовете на растението са малки и червено-кафяви на цвят. За да се превърнат в познатата екзотична подправка, те първо биват изсушавани, след което смлени на прах.

На древноеврейски език "сумак" означава "да бъдеш червен", какъвто е и цветът му, след като бъде обработен. Вкусът му може да се определи като нетрадиционен, тъй като съдържа в себе си стипчивост и киселост, които идват от танините и органичните киселини, присъстващи в състава му.

Важно е да отбележим, че храстът е включен в списъка на лечебните растения. Плодовете му действат благоприятно на храносмилателната система, успокояват стомашните болки и намалява високата температура. Също така има добри диуретични свойства.

От кулинарна гледна точка сумакът има разнообразни приложения. Ще го срещнете в традиционните фатуш и чобан салати, както и в ястието мусахан, но червената подправка върви добре още с риба, пилешко и зеленчуци. Заради киселия си вкус пък съчетанието му с агнешко е чудесен, тъй като служи за балансиране на вкусовете на по-мазните меса.

Общо взето може да използвате сумак навсякъде, където бихте сложили лимон или лайм. Добавете го към дресинги, към ястия с ориз, в хумус или в салата с нахут. Интересна и нетрадиционна е комбинацията между чедър и сумак, но ако сте смели в експериментирането, не се колебайте да я опитате.

Екзотичната подправка обикновено не се слага в горещи ястия. По-скоро служи за поръсване на храна, след като вече е приключил процесът на готвене.

Но да не губим повече време и да видим две рецепти, с които да поканите тази така интересна и екзотична подправка сумак у дома.

Пролетен грах със сумак и фета сирене

Необходими продукти:

  • 450 г пресен грах
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 скилидка чесън, наситнена
  • ¼ ч.л. сумак, или на вкус
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 120 г натрошено фета сирене (може да го замените с овче, козе или краве сирене)

Начин на приготвяне:

  1. Сложете на котлона да се загрява тенджера с вода.
  2. През това време измийте граха и след като водата заври, сложете го в нея и намалете температурата на средна степен.
  3. Запържете за кратко в голям тиган скилидката чесън в зехтина, като внимавате да не я загорите.
  4. Добавете сварения и отцеден от водата грах в тигана. Разбъркайте добре, докато зърната попият вкуса на чесъна и зехтина. Подправете ги със сумака, солта и черния пипер.
  5. Сервирайте граха топъл, с поръсено отгоре сирене.

Адана кебап

Необходими продукти:

  • 500 г агнешка кайма
  • 1 глава лук, наситнена
  • 4 скилидки чесън, наситнени
  • 1 и ½ ч.л. кимион, разделени
  • 1 и ½ ч.л. сумак, разделени
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. черен пипер
  • ¼ ч.л. лют червен пипер на люспи
  • 2 с.л. студена вода

Друго:

  • Дървени шишчета

За гарнитурата:

  • Арабски питки
  • Листа от марули
  • Червен лук, нарязан на тънки полумесеци
  • Магданоз
  • Чери домати, разполовени
  • Краставица, нарязана на кръгчета

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа сложете агнешката кайма, лука, чесъна, по една ч.л. от кимиона и сумака, както и солта, черния пипер, червеният лют пипер и студената вода.
  2. Омесете добре каймата с продуктите, след което я оставете да почине в хладилника за 30 мин.
  3. Намокрете ръцете си и започнете да прилепяте каймата около всяко дървено шишче във формата на кебап.
  4. Загрейте грила или грил тигана на средна температура.
  5. В купичка смесете по половин ч.л. от сумака и кимиона.
  6. Изпечете кебапите около 12 мин., докато придобият приятен загар и от двете страни. Когато са готови, поръсете ги със сместа от сумака и кимиона.
  7. Сервирайте месото с накъсаните листа маруля, останалите зеленчуци и арабските питки.

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол черен пипер сумак маруля лук краставици чери домати кайма

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче