Таханът, известен също като тахина или техина, е основна храна в кухнята на Близкия изток. Най-просто казано, таханът е чисто смляно сусамово семе. Повечето от нас познават тахан, паста от сусамово семе с консистенция, подобна на фъстъчено масло, като съставка в хумус и баба гануш и... нищо друго. Но таханът е пълен с потенциал. Той е с деликатен вкус на печен сусам без сладостта, характерна за много масла от ядки и семена.
Въпреки че някои хора препоръчват да държите тахан в хладилник, по-правилно е да не го държите там. Студът ще доведе до сгъстяване на тахана и тогава ще трябва да го оставите да достигне стайна температура, за да възвърне правилната си консистенция, или да го поставите в гореща вода, за да го затоплите, което може да доведе до риск от добавяне на вода към тахан и намаляване на срока му на годност.
Има много начини за използване на тахан. Той може да се използва за приготвяне на здравословна закуска, като го намажете върху пълнозърнест хляб и добавите малко мед или сироп от агаве. Таханът си пасва добре с вкуса на фалафел, но може да се използва и в салати, вместо балсамов дресинг.
Днес ще ви разкажем за различните видове тахан и тяхното предназначение в кухнята:
Бадемовият тахан е изключително вкусен и полезен за здравето продукт. Той е подходящ за директна консумация. Отличава се с богат и плътен вкус на прясно изпечени бадеми.
Пълнозърнестият тахан се получава чрез смилане на сурови натурални сусамови семена, което гарантира максимално запазване на полезните свойства на семената. Приготвен от сусам, той осигурява на организма добри количества протеини, калий, манган, калций, желязо, натрий и диетични фибри, грижи се за стройната фигура и е превенция срещу редица заболявания.
Вкусът на лешниковия тахан върви еднакво добре както в солени, така и в сладки рецепти. Подходящ е за намазване върху препечен хляб, като съставка на сосове и дресинги, като топинг на плодови салати. Използва се също за сгъстяване на кремове, суфлета или в смутита и шейкове.
Ореховият тахан е подходящ за директна консумация. Може да се консумира в сандвич или палачинки с желе или мед, както и в рецепти като сурови сладкиши, кремове, печива, овесени ядки и други.
Този тахан е енергизираща протеинова бомба, която ще засити глада ви за дълго време. Подходящ е за мазане върху препечен хляб, като съставка на сосове и дресинги, топинг на плодови салати, за сгъстяване на кремове, суфлета или в смутита и шейкове.
Таханът предлага изненадващи ползи за здравето заради богатото съдържание на полезни мазнини, включително омега-3 и омега-6. Натуралният сусамов тахан е не само деликатес, но и пълноценна храна със съдържанието си на лесноусвоими растителни мазнини, високо съдържание на есенциални мастни киселини, витамини В1, Е, РР, минерали калций, магнезий, цинк, мед и др.
В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.