Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Тахан – един от кулинарните символи на Близкия Изток

Има много начини за използване на тахан

От Божидара Живкова Божидара Живкова

Таханът, известен също като тахина или техина, е основна храна в кухнята на Близкия изток. Най-просто казано, таханът е чисто смляно сусамово семе. Повечето от нас познават тахан, паста от сусамово семе с консистенция, подобна на фъстъчено масло, като съставка в хумус и баба гануш и... нищо друго. Но таханът е пълен с потенциал. Той е с деликатен вкус на печен сусам без сладостта, характерна за много масла от ядки и семена.Advertisement

Въпреки че някои хора препоръчват да държите тахан в хладилник, по-правилно е да не го държите там. Студът ще доведе до сгъстяване на тахана и тогава ще трябва да го оставите да достигне стайна температура, за да възвърне правилната си консистенция, или да го поставите в гореща вода, за да го затоплите, което може да доведе до риск от добавяне на вода към тахан и намаляване на срока му на годност.

Има много начини за използване на тахан. Той може да се използва за приготвяне на здравословна закуска, като го намажете върху пълнозърнест хляб и добавите малко мед или сироп от агаве. Таханът си пасва добре с вкуса на фалафел, но може да се използва и в салати, вместо балсамов дресинг.

Днес ще ви разкажем за различните видове тахан и тяхното предназначение в кухнята:

Бадемов тахан

Бадемов тахан

 

Бадемовият тахан е изключително вкусен и полезен за здравето продукт. Той е подходящ за директна консумация. Отличава се с богат и плътен вкус на прясно изпечени бадеми.

Тахан сусамов, пълнозърнест

Тахан сусамов, пълнозърнест

 

Пълнозърнестият тахан се получава чрез смилане на сурови натурални сусамови семена, което гарантира максимално запазване на полезните свойства на семената. Приготвен от сусам, той осигурява на организма добри количества протеини, калий, манган, калций, желязо, натрий и диетични фибри, грижи се за стройната фигура и е превенция срещу редица заболявания.

Лешников тахан

Лешников тахан

 

Вкусът на лешниковия тахан върви еднакво добре както в солени, така и в сладки рецепти. Подходящ е за намазване върху препечен хляб, като съставка на сосове и дресинги, като топинг на плодови салати. Използва се също за сгъстяване на кремове, суфлета или в смутита и шейкове.

Орехов тахан

Орехов тахан

 

Ореховият тахан е подходящ за директна консумация. Може да се консумира в сандвич или палачинки с желе или мед, както и в рецепти като сурови сладкиши, кремове, печива, овесени ядки и други.

Фъстъчен тахан

Фъстъчен тахан

 

Този тахан е енергизираща протеинова бомба, която ще засити глада ви за дълго време. Подходящ е за мазане върху препечен хляб, като съставка на сосове и дресинги, топинг на плодови салати, за сгъстяване на кремове, суфлета или в смутита и шейкове.

Сусамов тахан

Сусамов тахан

 

Таханът предлага изненадващи ползи за здравето заради богатото съдържание на полезни мазнини, включително омега-3 и омега-6. Натуралният сусамов тахан е не само деликатес, но и пълноценна храна със съдържанието си на лесноусвоими растителни мазнини, високо съдържание на есенциални мастни киселини, витамини В1, Е, РР, минерали калций, магнезий, цинк, мед и др.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Market.dir.bg

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче