Свикнали сме на класиката от ракия с шопска или овчарска салата, но има и няколко други комбинации за любимата на цял един народ алкохолна напитка. Затова нека ги разгледаме набързо и да видим защо са отлични за балансирането на вкусовете.
Салата с печено цвекло и орехи: Тя е идеална за ракия, тъй като съчетава сладостта на цвеклото със земния вкус на орехите и това обогатява и смекчава усещането от парливото питие.
Салата от киноа и спанак: Здравословна салата, която е пълна с протеини и фибри. Това я прави перфектното мезе за силни напитки като ракията.
Краставици и копър: Тази освежаваща салата е класическа комбинация, която допълва добре вкуса на напитката.
Домати, лук и сирене: Традиционната гръцка салата е идеална за ракия, както и за узо, разбира се.
Салата от зеле и моркови: Тя е хрупкава, лека и свежа и гарнирана с малко олио или зехтин, както и няколко капки оцет, се превръща в отлично мезе. Може да й се добави и супена лъжица майонеза.
Салата от булгур и леща: Не много популярна у нас комбинация от продукти, но както е прието да се казва, тя "изпива много".
Салата от риба тон и маслини: Пълна е с протеини и полезни мазнини. Обикновено се добавят зелен боб, както и червени чушки. С малко пресован чесън тя става неусотимият компаньон на едно малко питие след края на работния ден.
Киноа и авокадо: Много лесна за приготвяне и изключително лека и приятна на вкус слата. Изисква минимално количество съставки. Подправя се със зехтин и лимон. С две думи - свежест в купа.
Салата от киноа и чери домати: Тази цветна и ароматна еферия е пълна с антиоксиданти и е идеално мезе.
Киноа и манго: Тази екзотична салата е сладка и сочна и точно поради тази причина се съчетава перфектно с плодовите нотки на домашната ракия.