Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мощта на българина: Чесън, бахур и мастика

Вижте защо тази легендарна нашенска комбинация е толкова полезна и обичана

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

В сърцето на България, където планините докосват небето, а традициите са дълбоко вкоренени във времето, има храна, която въплъщава духа на цялата страна - бахурът. Това ароматно мезе е не само символ на гостоприемството ни, но и доказателство за богатото кулинарно наследство родината. Освен това, той върви ръка за ръка с две други неща от нашата трапеза: скилидки обелен чесън и ледена мастичка, известни с това, че повишават либидото и потентността. Нека изследваме силата на тази магична комбинация, както и да видим една традиционна нашенска рецепта за домашен бахур.

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Бахурът: Свещеното мезе на българина

Той се приготвя чрез пълнене на черва със смляно свинско или телешко месо, бял дроб, подправки, ориз, праз, сол, чубрица и люти чушки. Този деликатес често се сервира по време на специални поводи и празници, както и при събирания с приятели "на по чашка", което го прави неразделна част от културната идентичност и бита на страната. Чубрицата е задължителна и любима на всеки нашенец, затова тя прави бахура едно много съкровено българско мезе. Самата подправка е била наричана "дяволската билка" през Средновековието, защото е била използвана като афродизиак. Църквата не се е "бавила" много и набързо я е анатемосала. Но легендарният тогава ефект на чубрицата не е само мит. Съвременната наука също го потвърждава. В нея се съдържа веществото ериодиктиол, който подобрява кръвообращението и има силно съдоразширяващо действие. Някои даже смятат, че действието на маслото от чубрица е същото като това на знаменитите корени от жен-шен.

Чесънът: Ароматна целувка преди същинската част

От векове чесънът се консумира най-вече заради многобройните му ползи за здравето, включително способността му да стимулира имунната система и да предпазва от болести. Разбира се, освен всичко той прави всяка гозба трижди по-ароматна. Въпреки това, малко известен факт е, че този универсален зеленчук притежава и естествени свойства, които могат да подобрят сексуалното желание и последващото представяне под завивките.

В него се съдържа алицин, който стимулира производството на азотен оксид - съединение, което отпуска кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към половите органи. Освен това, чесънът съдържа високи нива на витамин С, който помага за производството на тестостерон - хормон, отговорен за либидото. Така че, не се свенете да си хрупнете по няколко скилидки на вечеря. Ако и двамата партньора си го похапнат, не се усеща изобщо.

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Мастика: Напитката на издъжливостта

Друга мощна съставка, която допринася за повишаването на страстта и желанието, е мастиката. Анетолът е вещество, което се свързва с повишено либидо и по-голяма потентност. Когато се консумира, той стимулира освобождаването на допамин - невротрансмитер, свързан с центъра на удоволствието и наградата в мозъка. Това води до чувство на еуфория и повишена сексуална енергия. У нас се счита, че мъж, консумирал мастика преди лягане, може доста да поизмори жена си.

Накратко, хапвайте си чесън с бахур за мезе към мастиката. Хем е приятно, хем полезно. Наздраве и да ви е сладко! А ето сега и една рецепта за класически домашен бахур.

Какво ще е необходимо:

  • 4 кг свински бял дроб
  • 4 кг свинско или телешко месо
  • 500 г "бели бъбреци" (по желание)
  • Черва за пълнене
  • 1.5 кг праз лук
  • 200 г сол
  • 400 г ориз
  • 200 г чубрица
  • 150 г люти чушки

Купете ножове и дъски за рязане

Кухнята е мястото, където се събират приятели и семейство, за да се насладят на вкусната храна. За да приготвим нещата по най-добрия начин, трябва да имаме правилните инструменти. Кухненските ножове са от решаващо значение при готвенето, а дъските са отлични и за рязане, и за сервиране.

Как да си го приготвим:

  1. Месото и дробът се смилат или се нарязват на много ситно и се смесват.
  2. Ако се ползват "бели бъбреци", то те трябва един по един да се бланшират във вряща и подсолена вода. Потапят се за 2-3 мин. един по един и се оставят настрана, а после им се маха ципата. Смачкват се и се слагат при останалите продукти.
  3. Оризът се измива на чешмата и както е в цедката, се потапя в купа със студена вода, за да му падне нишестето. Отцежда се и се добавя към месото.
  4. Ред е на празът, който се наситнява и отива при другите съставки. Накрая се слагат смлените люти чушки, солта и чубрицата и всичко се разбърква.
  5. Червата се пълнят, разделят се на равни парчета, затварят се от двата края и се сваряват в тенджера с вряща вода до готовност.

Дайте оценка:

Тагове: чесън чубрица праз свинско телешко люти чушки ориз дробчета мастика бахур