Турция е страна, известна по света както с райските си кътчета и обслужване, така и със своята кухня. Ароматните подправки и добре съчетаните продукти в нея носят ухание на уют, екзотика и топлина.
Тайната на турските ястия се крие именно там - в пресните съставки, а не толкова в сложните комбинации от билки. Освен това, във външния им вид прозира отдадеността, с която са приготвени, защото за турците храната е на особена почит.
Нека видим някои от най-обичаните техни ястия.
Езогелин чорба
Според легендата тази чорба се присънила на нещастно омъжена жена на име Езо, която се опитвала да спечели любовта на своята свекърва като ѝ сготви нещо вкусно за ядене. Така се появява пикантна супа от червена леща, доматен пюре, настъргани пресни домати и лук, поднесена със сух джоджен и люспи червен лют пипер.
Разбира се, че няма доказателства дали историята е истина. Но можем да кажем, че езогелин чорбата се предполага, че произхожда от малко селце, близо до турския град Газиантеп и е все още силно предпочитано ястие сред бъдещите съпруги.
Късър
Тази салата се приготвя от булгур, домати, чесън, магданоз и мента. Версиите ѝ не са една и две, като например в района на Антакия, Южна Турция, се добавя сок от нар и люспи лют червен пипер.
Инегьол кюфте
В турската кухня кюфтетата са много повече от просто направена в определена форма кайма. Всеки вид идва със своя собствена история. Един от най-известните е инегьол кюфте, който дори е с български корени. Неговият автор носи името Мустафа Ефенди. Родом от България, през XIX в. той се мести в северозападния турски град Инегьол, откъдето идва и името на месното ястие.
За разлика от други рецепти, тази на Мустафа Ефенди съдържа агнешка или телешка кайма, подправена с лук и галета.
Мантъ
Най-популярният вид мантъ, което ястие представлява малки квадратни парчета тесто с различни пълнежи, се приготвя в Кайсери. Тази вариация съдържа кайма и след като тестените хапки бъдат сварени, във вода се изсипват в дълбока чиния и се поднасят с кисело мляко, поръсено с люспи лют червен пипер.
Има легенда, че една добра домакиня може да направи тестените мантъ толкова малки, че 40 от тях да се поберат с едно загребване на лъжицата.
Гюзлеме/Гюзлеми
Тези плоски тестени джобове, обикновено пълни със сирене, спанак или кайма, са добре познати и у нас. Въпреки че изглеждат много лесни за приготвяне, гюзлемите изискват сръчни ръце, които да успеят да разточат тестото тънко като хартия без да се разкъса.
Името на тестеното изкушение произлиза от турската дума за око göz, тъй като загорелите кръгли петънца, образувани от намазаните с масло кори, биват оприличавани на очи.
Пиде
Пидето е сред фаворитите в турската кухня на много хора. На външен вид прилича много на пица, въпреки че формата му не е кръгла, а продълговата. Най-популярният пълнеж е сучуклу юмурта (пикантна турска наденица и яйце), смесени с кашар (овчи кашкавал).
Пидето обикновено се приготвя в пещ на дървени въглища и при много висока температура, което прави коричката му хрупкава - идеалната основа за всяка една съставка.
Дондурма
Къде ще намерите сладолед, който да ядете с нож и вилица? В Турция, разбира се, или по-точно в района на град Канхраманмараш - домът на традиционната турска дондурма.
Тя се приготвя от мляко и само още две съставки - салеп и мастика. Салепът е вид брашно, което се добива от грудките на специален сорт орхидеи. Той се използва главно за направата на напитка, но без него кадифеният завършек на дондурмата ще бъде невъзможен.