Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Канелони - пълнената паста, която подлуди света

Рецептите в Италия се предават от поколение на поколение


Канелоните са едно от най-известните италиански ястия, обичани по целия свят. Тези пълнени макаронени тръби, обикновено сервирани с доматен сос и поръсени с пармезан, са символ на италианската кухня.

Но откъде произхождат и как са се превърнали в толкова известно ястие?

Историята на канелоните започва с историята на пастата, която има дълбоки корени в древността. Смята се, че първите нейни форми са се появили в Средиземноморието преди повече от 4000 години. Древните римляни и гърци са приготвяли тестени изделия, макар и оформени по различен начин от днешните. Лазанията например е един от първите документирани видове паста.

Според исторически сведения днешният ѝ вид е популяризиран от арабите, които я пренесли в Сицилия през IX век. С развитието на търговията с пшеница в Италия, пастата се превръща в основен хранителен продукт.

Пълнената паста, от която произлизат канелоните, съществува от Средновековието. Италианците започнали да експериментират с различни пълнежи - от месо и сирена до зеленчуци и подправки. Този начин на готвене се оказал практичен, защото позволявал използването на остатъци от храна.

Снимка: iStock by Getty Images

Една от най-ранните форми на пълнена паста е "тубо ди паста" - паста с цилиндрична форма, пълнена с месо и сирене. Това е директният предшественик на канелоните.

Като наименование те се появяват в Италия през XVIII век. Думата cannelloni идва от италианското canna - "тръба". Това отразява специфичната им форма, която наподобява именно тях.

През XIX век канелоните започват да се разпространяват извън Южна Италия. Благодарение на гастрономическите книги от този период, рецептите за този вид паста стават достъпни за повече хора. Традиционните пълнежи включват рикота, спанак, телешко месо и различни видове сирена.

Масовата емиграция на италианци в края на XIX и началото на XX век допринася за популяризирането на канелоните в САЩ, Южна Америка и Австралия. Италианските емигранти носели със себе си традиционни рецепти, които се адаптирали към местните вкусове и продукти.

Купете тенджери

Важно е да имате правилните съдове за готвене

В САЩ канелоните станали изключително популярни, особено в италианските ресторанти в градове като Ню Йорк и Чикаго. С течение на времето рецептите се променяли - появили се варианти с морски дарове, пилешко месо и екзотични подправки.

Днес канелоните са неизменна част от италианската и международната кухня. В ресторантите по света те се предлагат в най-различни вариации - от класически рецепти до иновативни версии с веган пълнежи и безглутенова паста.

В Италия канелоните са любимо семейно ястие, често приготвяно за специални поводи. Рецептите се предават от поколение на поколение, запазвайки автентичния вкус на традицията.

Дайте оценка:

Тагове: Италианско паста спанак рикота пармезан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче