Необходими продукти:
За доматения сос:
- 3 супени лъжици зехтин
- 8 скилидки чесън, счукани
- 3 супени лъжици пудра захар
- 2 супени лъжици червен винен оцет
- 4 х 400 г консерви нарязани домати
- малка връзка листа босилек
За заливката:
- 500 г маскарпоне
- 3 супени лъжици прясно мляко
- 85 г пармезан, настърган
- 2 х 125 г топчета моцарела, нарязани на филийки
За плънката:
- 1 кг спанак
- 100 г пармезан, настърган
- 750 г рикота
- голяма щипка настъргано индийско орехче
- 400 г сурови канелони
Начин на приготвяне:
- Първо направете доматения сос. Загрейте олиото в голям тиган и запържете чесъна за 1 мин. Добавете захарта, оцета, доматите и малко сол и черен пипер и оставете да къкри 20 минути, като разбърквате от време на време, докато се сгъсти.
- Добавете босилека и разпределете соса между 2 или повече плитки съда, термоустойчиви. Оставете настрана.
- Направете сос, като разбиете маскарпонето с млякото до гладкост, подправете и след това оставете настрана.
- Сложете спанака в голям гевгир и го залейте с тенджера с вряща вода, за да увехне. Когато се охлади достатъчно, изцедете излишната вода и с ръце.
- Спанакът се нарязва на ситно и се смесва в голяма купа със 100 г пармезан и рикота. Овкусете добре със сол, черен пипер и индийско орехче.
- Загрейте фурната до 200 градуса. С помощта на пош или найлонова торбичка с отрязан ъгъл изстискайте пълнежа с рикота в кухината на канелоните. Поставете ги една до друга върху доматения сос, върху който сте добавили и лъжица от соса с маскарпоне.
- Отгоре сложете пармезана и моцарела.
- Печете 30-35 минути, докато станат златисти и пармезанът се запече.
- Извадете канелоните от фурната и оставете да престоят 5 минути преди да ги сервирате.
- Сега остава да се насладите на невероятния им вкус.