Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Калимера: Няколко гръцки ястия, които задължително трябва да опитате

Ако ви предстои пътуване до Гърция, насладете им се


Гръцката кухня се смята за една от най-добрите и здравословни в света. С акцент върху печенето на храната, а не върху пърженето ѝ, традиционните ястия са лишени от сложни готварски техники. Липсват тежките сосове, прекалено екзотичните подправки и аромати за сметка на зелените пресни или сушени билки, от които изобилстват повечето рецепти.

Специалистите по храненето отдавна твърдят, че средиземноморската диета, включваща ненаситените мазнини, съдържащи се в зехтина, както и варивата, зеленчуците и непреработената захар от меда е рецепта за дълголетие. Дори наскоро гръцкият остров Икара беше в центъра на проучванията по тази тема, тъй като всеки трети от неговите около 8500 жители е на възраст над 90 години. Въпреки че и начинът на живот не бива да се подценява като фактор, храненето тук сякаш стои в основата на дълголетието.

Нека видим някои от най-разпространените гръцки ястия, които задължително трябва да опитате, когато посещавате южната ни съседка.

Тарамосалата

Снимка: iStock by Getty Images

Сигурно няма човек наоколо, който да не знае този деликатес. Той е едно от най-поръчваните неща в гръцките ресторанти, тъй като умее добре да отваря апетита. В основата стои хайверът, последван от зехтин, хляб и лимонов сок. Само толкова простички съставки са способни да създадат такъв невероятен вкус.

Фасолиа гигантес

Снимка: iStock by Getty Images

Докато чорбата от боб, известна под името фасолада, е хранела гърците по време на окупацията на Германия по време на Втората световна война, сега не тя е на дневен ред в менюто на гърците. Гигантският печен боб обаче, подправен с кориандър, днес заема основна част традиционните им ястия.

Хориатики

Снимка: iStock by Getty Images

Позната у нас като гръцка салата, в Гърция хориатики се среща в менютата на всяко заведение - от най-малката таверна до най-изискания ресторант.

Възможно е да има нейни вариации, но основата е една и съща, която включва нарязани лук, домат и краставица, цели маслини, сирене "Фета", зехтин и риган.

Фава

Снимка: iStock by Getty Images

Определен като супер храна заради високото си съдържание на протеин и мазнини, непретенциозната фава, която представлява пюре от изсушен и нарязан жълт грах, добива все по-голяма популярност в здравословните среди.

В Гърция фавата е свързана по-тясно с остров Санторини, където се приготвя с лук, зехтин и лимонов сок.

Сутзукакя

Снимка: iStock by Getty Images

Когато гърците от Егейското крайбрежие на Турция се завръщат в страната си след Гръцко-турската война, те пренасят много от ястията, характерни за региона в страната си. Сутзукакя е едно от най-известните, запазило се и до днес като емблематично за гръцката кухня.

Ястието представлява кюфтенца, запечени в доматен ароматен сос с кимион. Те почти винаги се сервират с гарнитура от бял басмати ориз.

Бугаца

Снимка: iStock by Getty Images

Голям кулинарен принос на Солун към гръцката кухня е бугацата. Това печиво се приготвя от кори за баница, пълни със сладък крем на основата на грис. Обикновено се пече като голяма баница, след което се реже на парчета и се поднася поръсена с пудра захар и канела, заедно с чаша ароматно кафе.

Дзадзики

Снимка: iStock by Getty Images

Също като тарамосалатата, дзазикито е може би следващото най-популярно предястие в Гърция. Много е подобно на нашата млечна салата, но все пак откриваме някои разлики, като например настърганата и изстискана от водата краставица, което предотвратява разводняването на гъстото кисело мляко.

Дзадзикито не се поднася само като предястие или разядка. То върви и като гарнитура към сувлаки и други меса, тъй като млякото подпомага за по-лесното им храносмилане.

Гемиста

Снимка: iStock by Getty Images

Независимо дали става въпрос за домати, чушки или тиквички, които са по-месести, гърците обичат да ги издълбават и пълнят с ориз, лук и ароматни билки. Плънката обикновено е постна, а ястието е все така вкусно както топло, така и студено.

Долмадакиа

Снимка: iStock by Getty Images

Завитите изящно малки лозови сармички са истински апетитни и няма как да не привлекат погледа ви. За разлика от гемиста обаче в повечето случаи плънката им е с месо и се сервират горещи със авголемоно сос (яйчено-лимонов сос).

Когато се поднасят като студено предястие, те са постни и пълни с ориз.

Дайте оценка:

Тагове: Гръцко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче