Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
10’ Подготовка
5’ Време за готвене
3 Порции
1 Трудност

Как се прави истинско дзадзики

Както го правят гърците

Често около дзадзикито има спорове от рода на "Абе, остави ги тия Византийци, имаме си нашата си млечна салата!". И все пак, има разлика между "Снежанка" и дзадзики. Повече подробности можете да прочетете тук:

Та, за онези, които искат да знаят оригиналната рецепта - ето и как се прави дзадзики.

Необходими продукти:

  • Кофичка цедено мляко
  • 3 скилидки чесън, пресовани
  • Сол
  • Ябълков оцет
  • Краставица, 1 бр.
  • Зехтин
  • Пресен копър, наситнен

Начин на приготвяне:

  1. В една купичка поставяме парцалче, върху което ще настържем краставицата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. След като я настържем, я поръсваме с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. от оцета. Оставяме я настрана за 10 мин., за да си пусне водата.
  3. През това време в друга купа си разбъркваме цеденото кисело мляко, чесъна, 1 с.л. от ябълковия оцет, малко сол, копъра и 2 с.л. зехтин. Прибираме тази смес в хладилника.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Изстискваме краставицата като я загръщаме в парцалчето и, усуквайки го, се стремим да изцедим колкото се може повече вода. Целта е краставицата да не пуска течност в салатата и да не я разводни. Прибавяме я към купата с цеденото мляко и останалите продукти, украсяваме с още малко наситнен копър и поливаме с няколко капки зехтин.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

А както е и на снимките по-горе, вместо пресния пресован чесън, можем да използваме и консервиран. Ето и как да си го приготвим:

Ето и рецептата, сготвена на живо:

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол краставици пресен копър ябълков оцет цедено кисело мляко