Често около дзадзикито има спорове от рода на "Абе, остави ги тия Византийци, имаме си нашата си млечна салата!". И все пак, има разлика между "Снежанка" и дзадзики. Повече подробности можете да прочетете тук:
Та, за онези, които искат да знаят оригиналната рецепта - ето и как се прави дзадзики.
Необходими продукти:
Кофичка цедено мляко
3 скилидки чесън, пресовани
Сол
Ябълков оцет
Краставица, 1 бр.
Зехтин
Пресен копър, наситнен
Начин на приготвяне:
В една купичка поставяме парцалче, върху което ще настържем краставицата.
Снимка: Юлиян Илиев
След като я настържем, я поръсваме с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. от оцета. Оставяме я настрана за 10 мин., за да си пусне водата.
През това време в друга купа си разбъркваме цеденото кисело мляко, чесъна, 1 с.л. от ябълковия оцет, малко сол, копъра и 2 с.л. зехтин. Прибираме тази смес в хладилника.
Снимка: Юлиян Илиев
Изстискваме краставицата като я загръщаме в парцалчето и, усуквайки го, се стремим да изцедим колкото се може повече вода. Целта е краставицата да не пуска течност в салатата и да не я разводни. Прибавяме я към купата с цеденото мляко и останалите продукти, украсяваме с още малко наситнен копър и поливаме с няколко капки зехтин.
Снимка: Юлиян Илиев
Снимка: Юлиян Илиев
Снимка: Юлиян Илиев
А както е и на снимките по-горе, вместо пресния пресован чесън, можем да използваме и консервиран. Ето и как да си го приготвим:
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.
В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.