В горещите летни дни човек задължително трябва да има в хладилника си купа студен таратор, за да може бързо да се разхлади от жегата навън. Но днес няма да говорим за него, а по-скоро ще отворим един отдавна заформил се дебат, който до ден днешен не успява да намери окончателен отговор. И в това може би се крие неговият чар.
Снежанка, дзадзики и тракийска салата - какви са техните разлики и защо трябва да спрем да ги определяме като едно и също нещо, защото те са всичко останало, но не и това. Въпреки че са със сходни съставки, всяка от тях крие своя тайна, която не бива да бъде подценявана. Нека видим коя е тя.
Тракийска салата
За разлика от салатата "Снежанка" и дзадзикито, за тракийската може да срещнете не едно или две противоречиви мнение за състава ѝ. Някъде пише, че се приготвя с пресни краставици, но в оригиналната ѝ версия те са кисели.
Тракийската салата е за онези хладни дни от годината, когато голяма част от свежите зеленчуци и плодове са се превърнали в зимнина, прилежно прибрана в стъклени буркани в мазето.
Нарязаните на ситно киселите краставички, в комбинация с цедено кисело мляко, чесън, сух или пресен копър, подправени със смлени орехи, олио и сол, се съчетават прекрасно и заедно се превръщат в страхотно мезе или част от гарнитура към току-що изпечена скара.
Количеството на салатата е лесно да бъде променяно според това колко искате да приготвите. Пропорциите не са строго определени. Ако обичате в нея да има повече кисели краставички, добавете смело. Същото важи за всички останали подправки. Импровизирайте и направете салатата по свой вкус.
Салата "Снежанка"
Сигурно няма българско семейство, в което тази салата да не взима специално участие на трапезата, най-вече по важни поводи. Нейният звезден миг настъпва, когато бива припозната, усъвършенствана и публикувана в рецептурника на "Балкантурист" в края на 70-е години на миналия век. Името си получава заради преобладаващия в нея бял цвят, или поне така се предполага.
Салатата "Снежанка" е далечен братовчед на гръцкото дзадзики и турския джаджък, заради което често възникват спорове коя от всички версии е възникнала първа. Но на Балканите често влизаме в подобни противоречия, които не след дълго се превръщат във въпроса "Кое е първо? Кокошката или яйцето?". Да се върнем обаче на салатата "Снежанка".
Тя сякаш е предшественик на таратора, който преди се е приготвял далеч по просто - с вода, краставици и оцет, въпреки че предназначението му е било същото, както и днес - да разхлажда в горещите летни дни. Версията му с кисело мляко тогава е съществувала, но не била толкова разпространена.
За да си приготвите у дома вкусна снежанка, ще са ви необходими само прясна краставица, нарязана на ситни кубчета, цедено кисело мляко, чесън, наситнени пресен копър, чесън и орехи, а за да овкусите всичко това, ще трябва да прибавите олио и сол. Съхранявайте салата в хладилника до три дни, тъй като след това тя губи голяма част от вкусовите си качества и краставицата спира да е така апетитно хрупкава.
Дзадзики
Стъпи ли кракът на някой турист на гръцка земя, особено ако е от Балканите, едно от първите неща, които би си поръчал като мезе към узото, е салата "Дзадзики". Ще си кажете, че и тук си имаме същата, но колкото и да прилича на нашата снежанка, гръцката разновидност на салатата с цедено кисело мляко има своите специфики.
Една от най-забележимите разлики е краставицата. Освен че е настъргана, преди да бъде сложена в киселото мляко, тя се поръсва с малко сол и бял винен оцет, оставя се за 2-3 мин., след което се прецежда от излишната вода през чиста памучна кърпа или тензух. Дзазикито се овкусява със зехтин, пресован чесън, сол и малко черен пипер, поръсва се с пресен наситнен копър и се поднася с нарязана на четири гръцка пита.
Нашето си е вкусно, но никога не пречи да опитаме нещо ново, нали?