Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Малко хранително съкровище: Гръцката фава набира все по-голяма популярност

Реално, това е сготвена бакла, но вижте как

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Не мина много време, откакто фава (жълт нарязан грах или още - "Feneou") започна да се разпространява в световен мащаб, спечелвайки желания сертификат за името на Защитено географско указание (ЗГУ). Този сертификат става и нещо като паспорта на фавата, а сега я виждаме да завладява световните пазари благодарение на своя богат вкус и уникалната си  хранителна стойност. Присъствието ѝ в Гърция датира от XIX век. Оттогава фавата расте в плодородната почва на Фенеос, в планинския район на Коринт, и достига до кухните на гърците, превръщайки се в неразделна част от тяхната диета, а напоследък и от средиземноморската диета като цяло.

Оказва се, че на Халкидики има и цял плаж, носещ нейното име. Ето, да го видите на картинка (пожелаваме и на живо):

Снимка: iStock by Getty Images

А за тези, които имат план да пътуват в онази посока, предлагаме точното местонахождение на това райско кътче:

 

Нашите алтернативи...

Фавата е вкусно предястие (без това да означава, че някои хора не го харесват и като основно), което в идеалния случай може да бъде придружено от екстра върджин зехтин, малко ситно нарязан лук или - както ще видим по-долу - карамелизиран лук, който наистина подсилва вкуса ѝ. Този зеленчук ни дава кадифено пюре с мек, сладък вкус. То е една от формите, под които фавата може да достигне до нашата трапеза и тя е може би най-често срещаната. Въпреки това, ако искаме, можем да направим вкусни жълти супи от грах, или да добавим малко фава към нашите салати. Освен това, ако я комбинираме с ориз (например като я добавим към ризото), имаме ястие с висока протеинова стойност, което дори може да замени месото.

Едно малко хранително съкровище

Малкият размер на жълтия нарязан грах не трябва да ни заблуждава. Фавата също принадлежи към категорията на бобовите растения, чийто размер - както е известно - е обратно пропорционален на тяхната хранителна стойност.

И така, жълтият грах е храна с ниско съдържание на холестерол и наситени мазнини (по-малко от 1%), а в същото време е богат източник на фибри и протеини. Така той допринася за правилната функция на червата и ни помага да поддържаме захарта и холестерола на желаните нива. В допълнение, той съдържа фолиева киселина, желязо, мед, магнезий, калий, витамини C, E и B. Неговите сложни въглехидрати и протеини съставляват най-големия процент от калориите му. И накрая, това, което може би не знаете е, че диетичните фибри на жълтия нарязан грах ни карат да се чувстваме сити по-бързо, което води до консумация на по-малко храна, като същевременно спомага за правилния процес на храносмилане.

 

Дайте оценка:

Тагове: супа Гръцко грах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче