Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какво трябва да има на трапезата ни за Богоявление?

На 6-ти януари почитаме Йордановден


"Попова Коледа" е ден, в който свещеникът ходи по село, та ръси, т. е. ден, през който "минава кръст". Смята се, че с минаването на кръста се слага край на "мръсните дни", защото "кръстът ги прогонва". Вечерта на Йордановден е последната Бъдни вечер от трите след Коледа. Може би от там идва и названието "Попова Коледа" - обикалянето на свещеника много наподобява коледуване.

Важно е да знаем, че на трапезата ни за Богоявление да присъстват само постни ястия. Задължително е и на масата да има орехи - по подобие на традицията от Бъдни вечер по тях се гадае каква ще бъде годината на цялото семейство. Всеки човек на трапезата трябва да избере орех и да го счупи. Ако орехът е хубав - годината ще бъде хубава, а ако е изгнил - годината може би няма да бъде успешна за него.

Част от трапезата на Йордановден е и обредната прясна пита, зелевите сарми, пълнени чушки с боб, варено жито и вино. Недогорялата свещ от предишните кадени вечери се запалва и се оставя да изгори до края на вечерта.

Предлагаме ви няколко рецепти за празничната маса на Богоявление:

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче