"Попова Коледа" е ден, в който свещеникът ходи по село, та ръси, т. е. ден, през който "минава кръст". Смята се, че с минаването на кръста се слага край на "мръсните дни", защото "кръстът ги прогонва". Вечерта на Йордановден е последната Бъдни вечер от трите след Коледа. Може би от там идва и названието "Попова Коледа" - обикалянето на свещеника много наподобява коледуване.
Важно е да знаем, че на трапезата ни за Богоявление да присъстват само постни ястия. Задължително е и на масата да има орехи - по подобие на традицията от Бъдни вечер по тях се гадае каква ще бъде годината на цялото семейство. Всеки човек на трапезата трябва да избере орех и да го счупи. Ако орехът е хубав - годината ще бъде хубава, а ако е изгнил - годината може би няма да бъде успешна за него.
Част от трапезата на Йордановден е и обредната прясна пита, зелевите сарми, пълнени чушки с боб, варено жито и вино. Недогорялата свещ от предишните кадени вечери се запалва и се оставя да изгори до края на вечерта.
Предлагаме ви няколко рецепти за празничната маса на Богоявление: