Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Постни сарми в гювеч

Зарадвайте семейството с тази вечна класика

От Ивайла Тодорова
Ивайла Тодорова

Необходими продукти:

  • 2 буркана лозови листа
  • 1 ч.ч. ориз "Балдо"
  • 2 стръка праз
  • 2 моркова
  • 5 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. сух джоджен
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 сухи люти чушки

Снимка: Ивайла Тодорова

Начин на приготвяне:

  1. Празът и морковите се режат на ситно и се запържват в тенджера с малко олио. Към тях се добавя измитият ориз. Когато стане кристален, се прибавят доматеното пюре и всички подправки. Наливат се 3 ч.ч. топла вода. Плънката се вари, докато цялата вода се изпари.
  2. Взема се по 1 ч.л. от нея и се навиват сарми. Нареждат се в намазнен с олио глинен гювеч. Отгоре се поливат с тънка струйка зехтин, слагат се 2 сухи червени чушки, налива се около 300 мл топла вода.

    Снимка: Ивайла Тодорова

  3. Гювечът се захлупва и се слага в студена фурна. Сармите се готвят на 180 градуса за час и половина. После се маха капакът и се запичат за още 15-20 мин. Ако искате да не са постни, добавете 400 г кайма смес към плънката.

Овална тенджера с капак от чугун Calido

Вместимост: 6 л. • Подходящ за температура до 300 °С

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер чубрица домати праз пушен червен пипер люти чушки джоджен грейпфрут

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче