Консумацията на развалени ядки може да доведе до неприятни последици за здравето. Те съдържат високи количества мазнини, които при излагане на въздух, топлина и светлина започват да гранясват, причинявайки възпалителни процеси в организма.
Какви са признаците
Най-често те се проявяват в стомашно-чревни проблеми като гадене, повръщане и диария, тъй като гранясалите мазнини дразнят стомашната лигавица.
Развалените ядки също така са податливи на развитие на токсични плесени, които могат да увредят черния дроб и да доведат до редица здравословни проблеми. Хората с алергии към плесени са особено уязвими и е възможно да получат характерните за алергичната реакция на тялото симптоми.
Гранясалите ядки също така предизвикват оксидативен стрес в организма, което отслабва имунната система.
Как да познаете, че ядките са вече за изхвърляне
Те имат неприятен вкус и мирис, което е ясен индикатор за разграждането на полезните мазнини. Също така, ако видите, че има промяна във външният вид на ядките - поява на плесен или друго, изхвърлете ги без да се замисляте.
За да избегнете тези рискове, е важно да знаете как да ги съхранявате правилно. Разберете как в текста, който специално сме подготвили по темата.