Ако искате да изпечете пиле на скара като професионалист, ключът не е само в температурата или времето за печене - истинската магия започва много преди месото да докосне скарата. Според експертите, началото на процеса е съвършеното овкусяване. И не, сол и черен пипер далеч не са достатъчни.
Бразилският готвач и майстор на грила Силвио Кореа, личен готвач и директор на кетъринг в Tropicali Brazilian Kitchen, разкрива тайната си: "Смес в бразилски стил с чесън, червен пипер, кимион, риган и щипка лют пипер създава богат и балансиран вкус."
Tempero Baiano - сърцето на бразилската кухня
Сред емблематичните смеси от подправки от цял свят tempero baiano заема особено място в кулинарната култура на северния бразилски щат Баия. Вариациите са многобройни, но повечето рецепти се стремят към дълбочина и хармония - ароматни билки, наситени подправки и лек пикантен акцент.
Паприка и опушеност в хармония
Класическата сладка паприка върши работа в много случаи, но ако искате допълнителен пласт вкус, прибавете и малко пушен червен пипер.
"Щипка от него придава на пилето лек опушен вкус без да го доминира", съветва майстор Кореа.
Изненадващата подправка, която може да преобрази всичко
Може би не бихте се сетили сами, но има една подправка, която придава особено изтънчен щрих - канелата - "Тя е често подценявана, но щипка канела може да направи пилето леко сладникаво и ароматно, като така то става перфектно за есенно меню", споделя готвачът.
Ако сте опитвали печени ястия с канела, със сигурност ще оцените ефекта ѝ и върху пиле на скара. С нея са подходящи и подправки като бахар, марината с ябълков сайдер или дори финален щрих с домашен сос от червена боровинка.
С какво да поднесете това пилешко
Пилето на скара с канела се комбинира отлично с класически гарнитури като картофено пюре или гриловани зеленчуци. Но ако се стремите към по-изискан вкус, заложете на сладки картофи и кафяв ориз.
Ако вече държите пилето в ръка, но не сте сигурни какво точно да приготвите, вижте как да си проготвите този ароматен бразилски микс от подправки, с който да направите пилето на скара неустоимо. Количеството е за около 50 грама, достатъчно за 2-3 средно големи пилета.
Ще са ви необходими:
- Сладък червен пипер - 10 г (1 супена лъжица)
- Пушен червен пипер - 5 г (½ супена лъжица)
- Чесън на прах - 8 г (1 пълна чаена лъжица)
- Кимион (смлян) - 6 г (1 равна чаена лъжица)
- Риган (сушен) - 5 г (1 равна чаена лъжица)
- Черен пипер (прясно смлян) - 3 г (½ чаена лъжица)
- Чили на прах (или кайенски пипер) - 2 г (¼ чаена лъжица, по избор за пикантност)
- Канела (на прах) - 1 г (щипка - около ⅛ чаена лъжица)
- Сол (морска или фина) - 10 г (1 супена лъжица - или на вкус, ако месото ще се соли отделно)
Как да го приготвите:
- Смесете всички подправки в суха купа.
- Разбъркайте добре с телена бъркалка или ги изсипете в малко бурканче и разклатете.
- Съхранявайте в плътно затворен съд, на сухо и тъмно място, до 3 месеца.
Как да използвате сместа:
- Използвайте около 1 супена лъжица подправка на 500 г пилешко месо.
- Смесете с малко зехтин или лимонов сок за марината, или втрийте суха смес директно върху месото преди печене.
- Подходяща е не само за пиле, но и за свинско, зеленчуци на скара, скариди или тофу.