Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Изпратете лятото по български с тези традиционни ястия

Да отдадем почит на вкусовете на отминаващия сезон

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Лятото е сезонът на изобилието и забавленията. То е време за събиране със семейството и приятелите, наслаждаване на слънчевите лъчи и удоволствията на открито. В България сме дарени с голямо разнообразие от традиционни ястия, които улавят същността на това време от годината с палитра от пресни продукти с неповторим вкус. Ето някои ястия, на които да се насладим, докато още можем да си ги приготвим.

Снимка: iStock by Getty Images

Да започнем с една салата и ледена ракийка

Домати, краставици, сиренце, олио или зехтин. Малко солчица и черно пиперче. Овчарска или шопска салата са отлични за събуждане на апетита. А втори вариант е ситно нарязана маруля с краставици, олио, сол и оцет. Все прости комбинации, които гарантират отличен резултат, а и с поднасянето им си гарантирате, че няма да има недоволен гост на софрата.

Разядките

Подгответе салата снежанка, кьопоолу с чесън и майонеза, както и малко лютеничка като намигване към идващата есен.

Снимка: iStock by Getty Images

За къде без скара?

Кюфтета, кебапчета и свински пържоли на грил - това е класическата рецепта за винаги усмихната компания и весели раздумки. Ако се подготвите от предния ден и мариновате пържолите в малко зехтин, сока от един буркан кисели краставички, сол, черен и червен пипер и няколко семенца анасон, ще изненадате всички много приятно.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Царевица

Сварете я в подсолена вода, комбинирана в съотношение 1:1 с прясно мляко, малко чубрица, черен пипер, съвсем малко канела, кимион и индийско орехче. Не забравяйте и за бучка краве масло за по-мек вкус. Гостите ще си оближат пръстите.

Агнешка изненада

Тъй като надали някой ще се сети за този вид месо чак до Великден, поднесете сюрприз с изпечени в гърне агнешки котлетчета. Преди това ги запечатайте от двете страни за по 3-4 мин. на много силно нагрят тиган. Овкусете ги с малко сол, пипер, зехтин и ябълков оцет.

Риба

Няма лято без малко морски полъх. Изберете няколко броя прясна охладена ципура и я изпечете на дървени въглища. Малко сол и пипер, малко зехтинче и всичко е отлично.

Диня

Ама пълнена с мастика. Използвайте една спринцовка и инжектирайте динята с любимата анасонова напитка. Оставете я за 6 или 12 часа в хладилника преди да я поднесете.

Напитките

Уверете се, че има достатъчно бира и я изстудете добре. Заложете на узо или мастика, бяло вино и розе, задължителната ракийка и водка. За "добре дошли" можете да се позаиграете и да подготвите един-два коктейла като мохито или маргарита. Не забравяйте да консумирате с удоволствие и мярка. Наздраве и да ви е сладко!

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън черен пипер чубрица бира олио маруля домати краставици свинско агнешко кюфтета пържене кебапчета ябълков оцет Индийско Великден канела индийско орехче майонеза краве сирене кимион диня царевица водка узо лютеница ракия мастика салата снежанка овчарска салата зелена салата

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче