Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ципура с гръцка картофена салата

Комбинацията е незаменима и гостите ще си оближат пръстите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
30’ Подготовка
20’ Време за готвене
2 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 почистени ципури
  • Зехтин
  • Прясна мащерка
  • 2 стръка розмарин
  • 8 скилидки чесън
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 500 г картофи
  • Ябълков оцет
  • Маслини, без костилките
  • Каперси
  • Настърганата кора от 1 лимон
  • 2 с.л. майонеза
  • 1 ч.л. горчица
  • Пресен лук, наситнен
  • Магданоз, наситнен
  • Резенчета лимон

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте една тенджера с вода и я оставете да кипне. Обелете картофите, нарежете ги на едри кубчета и ги сварете за 15-20 мин.
  2. Отцедете ги в гевгир и ги прехвърлете в купа. Добавете 1-2 с.л. ябълков оцет, солта, черния пипер, 10 маслини, 2 скилидки наситнен чесън, 2 с.л. отцедени от сока в буркана каперси, настърганата кора от лимон и разбъркайте всичко добре.
  3. Смесете получената салата с майонезата, горчицата, пресните лук и магданоз и приберете купата в хладилника.
  4. Загрейте фурната на 220 градуса.
  5. Направете диагонални разрези по двете страни на рибите.
  6. Смесете 3 с.л. зехтин с малко сол и черен пипер и намажете ципурите овън и отвътре.
  7. В кухината им поставете стръковете мащерка и розмарин, по 3 скилидки на риба (не е нужно да ги белите), както и по 1-2 резена лимон.
  8. Загрейте добре един тиган с незалепващо покритие и запечатайте рибите за по 2-3 мин. на страна, след което ги прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене.
  9. Поставете съда във фурната за около 20 мин., след което сервирайте ципурите с гарнитура от вече охладената салата и уркасете всяка порция с пресни резени лимон и поръсете с наситнен магданоз.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер розмарин мащерка горчица пресен лук магданоз ципура ябълков оцет лимон картофи майонеза маслини каперси