Необходими продукти:
- 2 почистени ципури
- Зехтин
- Прясна мащерка
- 2 стръка розмарин
- 8 скилидки чесън
- Сол и черен пипер на вкус
- 500 г картофи
- Ябълков оцет
- Маслини, без костилките
- Каперси
- Настърганата кора от 1 лимон
- 2 с.л. майонеза
- 1 ч.л. горчица
- Пресен лук, наситнен
- Магданоз, наситнен
- Резенчета лимон
Начин на приготвяне:
- Загрейте една тенджера с вода и я оставете да кипне. Обелете картофите, нарежете ги на едри кубчета и ги сварете за 15-20 мин.
- Отцедете ги в гевгир и ги прехвърлете в купа. Добавете 1-2 с.л. ябълков оцет, солта, черния пипер, 10 маслини, 2 скилидки наситнен чесън, 2 с.л. отцедени от сока в буркана каперси, настърганата кора от лимон и разбъркайте всичко добре.
- Смесете получената салата с майонезата, горчицата, пресните лук и магданоз и приберете купата в хладилника.
- Загрейте фурната на 220 градуса.
- Направете диагонални разрези по двете страни на рибите.
- Смесете 3 с.л. зехтин с малко сол и черен пипер и намажете ципурите овън и отвътре.
- В кухината им поставете стръковете мащерка и розмарин, по 3 скилидки на риба (не е нужно да ги белите), както и по 1-2 резена лимон.
- Загрейте добре един тиган с незалепващо покритие и запечатайте рибите за по 2-3 мин. на страна, след което ги прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене.
- Поставете съда във фурната за около 20 мин., след което сервирайте ципурите с гарнитура от вече охладената салата и уркасете всяка порция с пресни резени лимон и поръсете с наситнен магданоз.