Ципурата е риба, която се среща в Средиземно море и по-рядко в Черно море. Обитава пясъчни дъна с дълбочина до 30 метра и може да се срещне както самостоятелно, така и на малки разпръснати групи.
Името на ципурата идва от гръцки език и се запазва без промяна в българския, тъй като голяма част от улова, стигащ до нашия пазар, идва от егейските брегове. Интересен факт е, че през първите три години от живота си ципурата е от мъжки пол, след това го сменя на женски и с него остава до края на живота си.
Ципурата се храни с дребни безгръбначни животни. Заради специфичния си външен вид тя рядко може да бъде сбъркана. Месото ѝ е плътно, а костите големи, което я прави изключително лесна за почистване, когато се похапва.
В състава си тя има високи нива на протеин - цели 19 г за 100 г риба, освен това съдържа и безценните омега-3 мастни киселини, изключително важни за правилната работа на тялото.
В магазините обикновено се предлага ципура с тегло от около 400 г. Тя е най-често охладена, ето защо е важно да разпознавате прясната от вече развалящата се. Винаги гледайте очите на рибата да са бистри, като това правило важи за всички видове, а кожата - блестяща и без петна. Когато я помиришете, трябва да има мирис на "море". Той ще гарантира, че рибата е съвсем прясна. Избягвайте такава с остра и неприятна миризма.
След като вече сте избрали най-перфектната ципура от магазина, е време да я сготвите и да я превърнете в страхотно ястие. Ето нашите предложения как да го направите.