Необходими продукти:
- 2 средни ципури или лаврака, около 600 г всяка, изчистени от вътрешностите
- Шепа стръкове розмарин
- 2 лимона, 1 нарязан нарязан на тънки резени, 1 разрязан наполовина
- 2 с.л. зехтин, плюс допълнително за поръсване
Начин на приготвяне:
- Запалете барбекюто предварително, за да стане равномерен слой средно гореща жарава. Ако имате газово барбекю или електрическа скара, настройте на средна степен. Може да използвате и грил тиган.
- Подправете рибните кухини със сол и черен пипер, след това напълнете с повечето стръкчета розмарин и резенчета лимон. Намажете или натрийте кожата на рибата със зехтин и овкусете добре с морска сол.
- Разпръснете резените лимон и стръковете розмарин директно върху скарата/тигана и сложете рибата отгоре.
- Гответе за 8-10 минути от всяка страна, докато кожата леко се овъгли и се появят мехури.
- Сложете също така и половинките лимон с разреза надолу върху скарата/тигана и ги запечете, докато върху тях се появят следи от скарата.
- Сервирайте рибата поръсена със зехтин и с лимоните отстрани.
ИЗБРАНО