Необходими продукти:
- 400 г пресни картофи
- Голяма шепа малки черни маслини
- 1 скилидка чесън, наситнена
- голяма връзка магданоз, листата едро нарязани, а дръжките запазени за по-късно
- 2 супени лъжици зехтин
- Настърганата кора на половин лимон
- 1 цяла ципура, около 450 г, почистена от вътрешностите
- малка чаша бяло вино
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса.
- Сварете картофите във вряща вода за около 10 минути, нарежете ги на дебели филийки, след което ги охладете.
- В купа смесете картофите с маслините, чесъна, половината нарязан магданоз, половината зехтин, лимоновата кора, сол и черен пипер.
- Разпределете сместа върху дъното на средно голяма тава за печене.
- Подправете рибата със сол и поставете дръжките магданоз в кухината ѝ. Сложете я върху картофите и поръсете с останалия зехтин.
- Печете 15 минути, докато картофите започнат да стават хрупкави по краищата.
- Налейте виното, след което върнете във фурната за още 10 минути, докато картофите покафенеят и рибата се сготви.
- Извадете ястието от фурната, поръсете върху него останалия наситнен магданоз и поднесете рибата на масата.
- Когато я сервирате, не забравяйте прекрасния сос от бяло вино на дъното на тавата.
ИЗБРАНО