Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печена ципура с картофки

За лека и вкусна вечеря

10’ Подготовка
40’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 400 г пресни картофи
  • Голяма шепа малки черни маслини
  • 1 скилидка чесън, наситнена
  • голяма връзка магданоз, листата едро нарязани, а дръжките запазени за по-късно
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Настърганата кора на половин лимон
  • 1 цяла ципура, около 450 г, почистена от вътрешностите
  • малка чаша бяло вино

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 220 градуса.
  2. Сварете картофите във вряща вода за около 10 минути, нарежете ги на дебели филийки, след което ги охладете.
  3. В купа смесете картофите с маслините, чесъна, половината нарязан магданоз, половината зехтин, лимоновата кора, сол и черен пипер.
  4. Разпределете сместа върху дъното на средно голяма тава за печене.
  5. Подправете рибата със сол и поставете дръжките магданоз в кухината ѝ. Сложете я върху картофите и поръсете с останалия зехтин.
  6. Печете 15 минути, докато картофите започнат да стават хрупкави по краищата.
  7. Налейте виното, след което върнете във фурната за още 10 минути, докато картофите покафенеят и рибата се сготви.
  8. Извадете ястието от фурната, поръсете върху него останалия наситнен магданоз и поднесете рибата на масата.
  9. Когато я сервирате, не забравяйте прекрасния сос от бяло вино на дъното на тавата.

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин бяло вино чесън магданоз лимон картофи маслини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче