Необходими продукти:
- 2 глави лук, средни
- 2 скилидки чесън
- 1 люта чушка
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. доматено пюре
- 100 г червено вино
- 1 с.л. мащерка, прясна
- 2 бр. дафинов лист
- 400 г домати от консерва
- 400 г кокосово мляко
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 2 ципури, филетирани
- сок от 1 лайм
- настъргана кора от 1 лайм
- сол
- черен пипер
- листа от кориандър, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука, чесъна и лютата чушка на ситно (ако не искате гозбата да е много люта, почистете чушката от семките преди да я нарежете ).
- Загрейте зехтина в тенджера на среден огън и задушете зеленчуците за 2-3 минути докато омекнат и пуснат ароматите си.
- Добавете доматеното пюре и задушете за 1 минута заедно със зеленчуците.
- Добавете виното и изчакайте 2/3 от него да се изпари.
- Добавете мащерката, дафиновите листа, нарязаните домати от консерва, кокосовото мляко и кубчето зеленчуков бульон. Намалете котлона, разбъркайте с дървена лъжица и оставете да къкри.
- Когато сосът заври, внимателно добавете рибните филета в тигана. Покрийте с капак и оставете всичко да поври за 4-5 минути.
- Внимателно извадете филетата с шпатула. Дръжте ги на страна в чиния, която покрийте с голяма купа или друг подходящ за целта съд. Продължете да варите соса за около още 15 минути.
- Когато той се сгъсти, отстранете съда от котлона и добавете кората и сока от лайм. Разбъркайте и добавете сол и черен пипер, ако е необходимо.
- Поднесете филетата със соса и листата кориандър.