Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

"Хюго" - новият летен хит, предвещаващ залеза на "Аперол шприц"

Коктейлът е сред фаворитите за 2023 година


Можем спокойно да отбележим с невъоръжено око, че "Аперол шприц" е един от най-предпочитаните коктейли през изминалите лета. Тази година обаче той отстъпва място на "Хюго" - друга своя впечатляваща версия, за която се очаква да спечели не по-малко свои последователи.

Някои определят новия тазгодишен хит при коктейлите като още по-освежаващ, благодарение на пресните ментови листа и парченца лайм, допълващи съчетаните по перфектен начин сироп от бъз, просеко и газирана вода.

Американското списание Better Home & Gardens извежда "Хюго" като победител, допитвайки се до експерти в областта на храненето и напитките. Те са на мнение, че креативните варианти на шприц коктейлите ще бъдат истински хит в летните месеци на 2023 г.

Стандартната рецепта на "Аперол шприц" е 3:2:1, или казано по-ясно - три части просеко, две части аперол и една част сода или естествено газирана вода. Този коктейл е известен с леката си тръпчивост и горчивина, които тази година обаче отстъпват крачка назад пред по-закачливия вкус на шприца.

"Най-хубавото от всичко това е, че напитката е с ниско съдържание на алкохол, около 4-5 %. Ето защо може да ѝ се наслаждавате през целия ден, без да имате усещането, че ще завършите вечерта "под масата", казва Лекс Мадън, бар мениджър на Point Easy в Денвър, Колорадо.

Снимка: Unsplash

Шприц коктейлите идват от региона на Венето в Северна Италия през 1800 г. Те обикновено включват съставки като аперол, кампари, лимончело, пенливо вино и вода. В страната просекото е предпочитано, тъй като е с италиански произход, но шампанско или друго пенливо вино също би свършило идеална работа в този случай.

За "Хюго" се смята, че е създаден през 2005 г. от Роланд Грубер, който по това време е барман в италианската провинция Южен Тирол, намираща се в сърцето на Доломитите. Коктейлът често се използва като welcome drink (от англ. "Напитка за добре дошли", бел. авт.) в бутиков хотел със същото име, ситуиран във Флоренция. Именно оттам се смята, че питието започва да набира своята популярност. Не след дълго известността на "Хюго" започва да се разпространява в цяла Европа и печели своето постоянно присъствие в менютата на баровете в Хърватия, Австрия, Швейцария, Германия, а след това и в други страни по света.

Как да си направите коктейла "Хюго"?

Първо, вземете чаша за вино и я напълнете с лед. В нея сипете 15 мл сироп от бъз, 120 мл просеко и 30 мл газирана или обикновена вода. Със сламка, дървен шиш, а най-добре с лъжица с дълга дръжка, разбъркайте внимателно съставките, за да се смесят. След това опитайте и при необходимост добавете още вода или пенливо вино за балансиране на вкусовете. Гарнирайте със свежи листенца мента и резенчета лайм.

Наслаждавайте се на освежаващия вкус на "Хюго" с мярка и добра компания.

А ние ви казваме наздраве, или както биха казали в Италия - Saluti!

Дайте оценка:

Тагове: прясна мента вода пенливо вино

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче