Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Чилбир - прадядото на яйцата по панагюрски, или коя е оригиналната рецепта

Нека излезем за малко от рецептурника на "Балкантурист"


След толкова години яйцата по панагюрски са добили статут на традиционно българско ястие. Само името може да ни подскаже, че по-скоро ястието е добило популярност от рецептурника на "Балкантурист" и се е сдобило с това име, за да бъде скрит истинският му произход.

Забулените яйца с кисело мляко е едно от най-популярните ястия в турската кухня. Известно е под наименованието Çilbir (чилбир) и може да го опитате дори в Гърция.

То се състои от поширани яйца, заляти с кисело мляко, овкусено с чесън, като финалният щрих от вкуса се дължи на запържения в масло лют пипер Алепо (не в олио). Богатите маслени нотки в животинската мазнина придават орехова завършеност на ястието, която никое растително масло не би постигнало.

Съществуват записки, че чилбир е присъствал на масата на султаните през Османската империя още през XV в.

Снимка: iStock by Getty Images

В България рецептата съвсем не е традиционна, най-малко поради причината, че количеството на киселото мляко, използвано в едно домакинство по онова време, не би го позволило. В Панагюрище имат своя далеч по-скромна версия на яйцата чилбир, носеща името "Парени яйца". След като се пошират, се слагат върху натрошено сирене и се поливат с малко от водата, в която са вряли. Накрая ястието се подправя с чесън, сол и пипер.

Но нека се върнем на турския вариант на ястието. За да се получи наистина добре тази рецепта, трябва да се използват пресни яйца и гъсто кисело мляко. Не правете компромис с качеството.

С чилбир върви чудесно хрупкав пресен или препечен хляб. С него ще се насладите максимално на вкусния млечен сос, потапяйки залче след залче в него.

Друго, по което чилбир се различава от яйцата по панагюрски, е липсата на натрошено сирене и обилното количество копър, с който турците поръсват яйцата. Неговите цитрусови и леко сладникави нотки го карат да работи в чудесен синхрон с киселинността на киселото мляко.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. гъсто кисело мляко на стайна температура
  • 1 скилидка чесън
  • 1 чаена лъжичка лимонова кора
  • 2 супени лъжици пресен лимонов сок
  • 2 супени лъжици едро нарязан пресен копър
  • 1/4 чаена лъжичка фина сол
  • 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер

За масления сос с подправки:

  • 1/2 ч.ч. масло, нарязано на кубчета
  • 1 супена лъжица смлян лют червен пипер Алепо
  • 1/4 чаена лъжичка смлян кимион

За пошираните яйца:

  • 1 супена лъжица бял оцет или лимонов сок
  • 4 големи яйца
  • Пресни билки, като копър, мента или магданоз, за ​​поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Сложете киселото мляко в средно голяма купа. Чесънът се настъргва директно в киселото мляко. Добавете лимоновата кора, сока, копъра, солта и черния пипер. Разбъркайте, за да се смесят. Оставете настрани.
  2. Разтопете маслото в малка тенджера или тиган на средно слаб огън, като разбърквате от време на време, докато маслото придобие светлозлатист цвят и на повърхността му излезе пяна, около 2 минути.
  3. Продължете да готвите маслото, докато повечето от мехурчетата изчезнат. Трябва да замирише на ядки и да стане светлокафяво и лешниково на цвят. Свалете го от котлона. Сипете пипера и кимиона. Прехвърлете в купа и оставете настрана.
  4. Поширайте яйцата за 2-3 минути, за да запазят жълтъка си течен.
  5. За да сглобите ястието, разделете киселото мляко между две дълбоки чинии, като направите кладенче в центъра. Поставете две поширани яйца във всяка порция, след това полейте с лъжица толкова от подправения маслен сос отгоре, колкото искате.
  6. Накрая поръсете с копър и сервирайте с пресен хляб.

Дайте оценка:

Тагове: яйца кисело мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче