Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Асай - малките плодчета, които ни дават голяма сила

Те се отглеждат главно заради антиоксидантните им свойства


Супер храните намират все по-голямо приложение в ежедневието ни, ето защо става все по-важно да ги разпознаваме и да знаем как да извличаме максимално полза от тях.

Днес ще обърнем внимание на малки и подобни на грозде плодчета в тъмни краски, които са добре познати най-вече в северната част на Южна Америка. Асай или акай, както е разпротстранено името им в България, са известни със своята супер сила. Те са плодовете на вид палмово дърво от рода Евтерпа.

Асай се отглеждат главно заради антиоксидантните им свойства, докато сърцевината на ствола се използва за приготвянето на салата. Тя се обработва по специален начин, който до такава степен оскъпява процеса, че салатата е известна като "Салатата на милионера". Е, и вкусът ѝ е впечатляващ.

Снимка: iStock by Getty Images

След като плодовете се наберат, те се накисват, за да се омекоти външната им обвивка. Следва смилането им, като през това време се премахват семките и накрая се получава гладка каша. Преди да бъде обработен по този начин асай има съвсем различен вкус. Той е по-скоро кисел, плътен и землист. Някои го оприличават на смесица между къпини, малини и ядки, а други - на касис, боровинка, а понякога и на грозде, в зависимост от сорта.

Каква е супер силата им

Имат високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите в акай могат да помогнат за противодействието на вредните ефекти от влошаването на окисляването на мозъчните клетки, причинено от нездравословните ни ежедневни навици и естествения процес на стареене. Така човек би запазил паметта си в добро състояние за по-дълго време. Освен това, знаем още, че антиоксидантите помагат за развиването на различни болестни състояния.

Снимка: iStock by Getty Images

Поддържат здравето на сърдечно-съдовата система

Научните изследвания показват, че високото съдържание на полифенол в асай води до значителни промени в липидния профил на човек, като намалява нивата на лошия холестерол и триглицеридите, а в същото време повишава добрия холестерол.

Не само до тук спират полезните свойства на асай върху човешкото тяло. Той също пречиства организма, помага на храносмилателната система и спомага имунната.

В България тези плодчета са по-разпространени на прах, на сок и в смес от различни добавки. Може да слагате асай в смутита, в закуска с овесени ядки и плодове, както и крекери, барчета и дори сладолед. Ще ги откриете лесно в здравословните магазини.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче