Тази салата с нахут трябва да се превърне в постоянна част от списъка ви с храна за обяд, ако сте от онези, обичащи да си го приготвят вкъщи. Ще е изключително трудно да ѝ се наситите, тъй като е много вкусна и засищаща.
Комбинацията от зеленчуци придават на салатата приятна хрупкавост, докато пресните подправки, оцетът и маслините каламата отговарят за полъха от Средиземноморието, който ще изпитате благодарение на вкусовите си рецептори.
Нахутът тук има изключително важната задача - да достави на тялото растителен протеин. Освен че ще подхрани мускулите ви, той ще предизвика чувство на ситост, ако не сте любители на тежките обяди.
И тъй като се намираме в сезона на зеленините, няма да ви е никак трудно да откриете пресни подправки, които ще обогатят вашата салата, защото мястото на сухите не е в тази рецепта.
А сега да разгледаме малко по-подробно върху какви продукти да се спрете:
- Пресни подправки: Използвайте микс от копър, магданоз и див лук;
- Лук шалот: Той е със значително по-мек вкус от обикновения червен лук, но ако предпочитате пресен, заменете го с него;
- Чери домати: те са по-сочни от големите и не пускат толкова вода, така че ви ги препоръчваме в този случай, особено когато приготвяте салатата за следващия ден от вечерта;
- Краставици: Целете се към по-тънки и хрупкави екземпляри, за да се насладите максимално на вкуса им;
- Консервиран нахут: Препоръчваме го пред онзи, който трябва сами да си сварите, ако нямате време за това. Търсете обаче консерви, които не съдържат прекалено много консерванти;
- Маслини каламата: Сортът е изключително подходящ за тази салата. Вземете такива без костилка, за да не се налага да я махате ръчно;
- Моркови: Освен че са изключително полезен източник на витамин А, те ще придадат допълнителна хрупкавост на салатата.
- Зеле: Фино нарязано червено зеле би подхождало най-добре, но ако използвате бяло, също няма да сбъркате
- Чесън: Може с него, може и без него, но винаги е по-вкусно, когато той присъства. Вариантите да го сложите в салатата са два - или на скилидки като част от дресинга, или в пресния му вид, нарязан на кръгчета
- Други подправки: Ще са ви необходими зехтин, сол, черен пипер и червен винен оцет, за да завършите напълно вкуса на салатата
След като научихте подробно какво ще ви е необходимо като продукти за тази чудесна салата, време е да видим какво е тяхното количество и как да си я приготвите.
За 4 порции ще са ви необходими:
- 60 г пресни наситнени подправки (копър, магданоз и див лук)
- 1 малка глава шалот или половин глава червен лук, или 2-3 стръка пресен, ситно нарязан
- 500 кг чери домати, нарязани на половинки или на четвъртинки, ако са по-големи
- 1 краставица, нарязана на четвъртинки парченца
- 1 консерва нахут, отцедена, а нахутът изплакнат
- 135 гр маслини каламата
- 2 моркова, обелени и нарязани на кубчета
- 90 г нарязано червено или бяло зеле, нарязано на ситно
- 3 с.л. червен винен оцет
- 2 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 скилидки чесън или един стрък пресен чесън, наситнени
Начин на приготвяне:
- Сложете всички съставки в голяма купа и разбъркайте.
- Може да разпределите салатата в кутии на 4 отделни порции, но преди да сте я овкусили. Така ще имате подръка готов обяд както за вас, така и за любимия ви човек.
- Съветваме ви от зехтина, оцета, солата и черния пипер да си приготвите бърз винегрет в малко бурканче, което да носите със себе си заедно със салата и да я овкусите непосредствено преди да я похапнете. Става изключително лесно, когато сложите съставките в бурканчето и го разклатите интензивно нагоре-надолу.
- Съхранявайте готовата салата в хладилника до 4 дни.