Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Солени охлювчета с песто и сирена

Идеални за закуска или за похапване през деня

40’ Подготовка
40’ Време за готвене
12 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 450 г брашно
  • 7г пакетче суха мая
  • 1 ч.л. пудра захар
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 150 песто дженовезе
  • 240 г сушени домати, отцедени и нарязани на едро
  • 100 г настъргана моцарела (опакованата настъргана е най-подходяща, защото е по-суха от прясната)
  • 50 г пармезан , настърган
  • шепа листа босилек

Начин на приготвяне:

  1. Смесете брашното, маята, захарта и 1½ чаена лъжичка фина сол в голяма купа.
  2. Измерете 300 мл топла вода и добавете приблизително 280 мл към брашното, заедно със зехтина и започнете да бъркате, докато съставките започнат да се слепват и да оформят тесто.
  3. Ако тестото изглежда малко сухо, добавете останалата вода.
  4. Месете 10 минути на ръка върху твърда повърхност или 5 минути на средна скорост с миксер с бъркалки за тесто.
  5. Когато е готово, трябва да го усещате еластично и меко.
  6. Почистете купата, намажете с малко олио, след това поставете тестото обратно, като го претърколите през съда и така разнесете стените му с мазнина.
  7. Покрийте с намаслено стреч фолио и оставете на топло място, за да втаса и удвои обема си - това ще отнеме 1-3 часа, в зависимост от температурата, на която го държите.
  8. Застелете тава с хартия за печене.
  9. Открийте тестото и го ударете няколко пъти с юмрук, за да извадите всички въздушни мехурчета.
  10. Изсипете го върху набрашнена повърхност и поръсете отгоре с малко брашно, ако е лепкаво.
  11. Разточете тестото на правоъгълник, приблизително 40 х 30 см. Разпределете пестото върху тестото, след това и доматите, двата вида сирене и босилека. Навийте тестото от едната по-дълга страна на дълъг фитил.
  12. Използвайте остър нож, за да нарежете тестото на 12 равни части.
  13. Поставете върху тавата за печене, с разреза нагоре, като се уверите, че отвореният край на всяко руло е прибран към центъра на охлювчето - това ще ги предпази от отвиване по време на готвене.
  14. Оставете малко разстояние между всяко, тъй като ще удвоят обема си. Покрийте с намаслено домакинско фолио и оставете охлювчетата да втасват за 30 минути - 1 час.
  15. Загрейте фурната на 200 градуса.
  16. Печете вече втасалите рула на средното ниво на решетката във фурната за 35-40 минути, докато станат златисто кафяви и центърът им не изглежда тестен.
  17. Извадете готовите охлювчета от фурната и оставете да се охладят за поне 10 минути преди да ги поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: пудра захар суха мая песто моцарела босилек пармезан сушени домати брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче