Необходими продукти:
- 450 г брашно
- 7г пакетче суха мая
- 1 ч.л. пудра захар
- 2 супени лъжици зехтин
- 150 песто дженовезе
- 240 г сушени домати, отцедени и нарязани на едро
- 100 г настъргана моцарела (опакованата настъргана е най-подходяща, защото е по-суха от прясната)
- 50 г пармезан , настърган
- шепа листа босилек
Начин на приготвяне:
- Смесете брашното, маята, захарта и 1½ чаена лъжичка фина сол в голяма купа.
- Измерете 300 мл топла вода и добавете приблизително 280 мл към брашното, заедно със зехтина и започнете да бъркате, докато съставките започнат да се слепват и да оформят тесто.
- Ако тестото изглежда малко сухо, добавете останалата вода.
- Месете 10 минути на ръка върху твърда повърхност или 5 минути на средна скорост с миксер с бъркалки за тесто.
- Когато е готово, трябва да го усещате еластично и меко.
- Почистете купата, намажете с малко олио, след това поставете тестото обратно, като го претърколите през съда и така разнесете стените му с мазнина.
- Покрийте с намаслено стреч фолио и оставете на топло място, за да втаса и удвои обема си - това ще отнеме 1-3 часа, в зависимост от температурата, на която го държите.
- Застелете тава с хартия за печене.
- Открийте тестото и го ударете няколко пъти с юмрук, за да извадите всички въздушни мехурчета.
- Изсипете го върху набрашнена повърхност и поръсете отгоре с малко брашно, ако е лепкаво.
- Разточете тестото на правоъгълник, приблизително 40 х 30 см. Разпределете пестото върху тестото, след това и доматите, двата вида сирене и босилека. Навийте тестото от едната по-дълга страна на дълъг фитил.
- Използвайте остър нож, за да нарежете тестото на 12 равни части.
- Поставете върху тавата за печене, с разреза нагоре, като се уверите, че отвореният край на всяко руло е прибран към центъра на охлювчето - това ще ги предпази от отвиване по време на готвене.
- Оставете малко разстояние между всяко, тъй като ще удвоят обема си. Покрийте с намаслено домакинско фолио и оставете охлювчетата да втасват за 30 минути - 1 час.
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Печете вече втасалите рула на средното ниво на решетката във фурната за 35-40 минути, докато станат златисто кафяви и центърът им не изглежда тестен.
- Извадете готовите охлювчета от фурната и оставете да се охладят за поне 10 минути преди да ги поднесете.