Продукти:
4 средни ябълки (най-добре „Златна превъзходна”),
3 яйца,
300-350 мл прясно мляко,
½ ч.ч. захар,
1 ванилия;
За карамела: 100 гр захар,
2 ч.л. вода (при нужда)
Приготвяне:
Ябълките се измиват и им се изрязва капаче, така че повърхността да бъде хоризонтална спрямо нормалното положение на ябълката върху долната й част. Уточнявам, защото често кривят по основната ос. Издълбават се старателно, като трябва да се оставят около 5-7 мм дебелина на стените и дъното. Плодът не трябва да се пробива. Така приготвените кратунки, се подреждат в тава, застлана с хартия.
Яйцата се счупват едно по едно в купа. Добавя се захарта и се разбиват до гладкост. Постепенно се включва млякото, като през цялото време се разбива с телена бъркалка. Накрая се ароматизира с ванилията.
Карамелът се прави като в малка съдинка се изсипе захарта. Загрява се на котлона и постоянно се разбърква. Когато се разтопи и стане златиста на цвят, може да се разреди с малко вода. На дъното на всяка ябълка се слага по 1 ч.л. карамел (аз рядко правя карамел, вкусни са и без).
Върху карамела се разлива яйчната смес, като ябълките се пълнят до ръба или 1 мм под него.
Тавата внимателно се пренася във фурната, загрята на 175*С и десертът се пече около 50-55 мин, до златисто и стегнатост на крема. Поднася се охладен.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.