Блат: 12 яйца,
12 с.л. захар,
12 с.л. брашно,
3 с.л. какао;
Крем 1
- 1 л прясно мляко,
160 г брашно,
50-60 г царавечно (може и пшеничено) нишесте,
2 ч.ч. захар,
250 г масло, ванилия, или настъргана лимонова кора;
Крем 2
– ½ л животинска сметана, разбита със захар на вкус;
Сироп – 1 ч.ч. захар с 2 ч.ч. вода;
За декорация –
1,5 кг ягоди, листа от мента,
1 пак. желатин,
300-400 г захарно тесто или марципан
Приготовление:
Блат: Разбиват се бетъците на сняг, добавя се захарта, после – жълтъците един по един и накрая брашното и какаото (предварително пресяти). Тестото се разделя на три части и всяка се разстила във форма, постлана с хартия за печене, намазана с мазнина, и се пече на 200 градуса 20-тина минути.
Крем 1 – Млякото се кипва със захарта, добавят се, предварително разтворените в малко мляко или вода, брашно и нишесте. Бърка се непрекъснато до сгъстяването на крема. Когато изстине се добавят маслото и ванилията.
Крем 2 – Сметаната се разбива със захарта.
Сироп – Водата и захарта се варят до сгъстяване. Може да се добави малко ликьор.
Желатинът се накисва с малко студена вода. След това се разтваря на водна баня, като водата не трябва да ври. Оставя се леко да се охлади, но не да стегне.
Сглобяване на тортата: Първият блат се сиропира и се покрива с половината от млечно-масления крем (крем 1), отгоре се поставя втория блат, сиропира и се върху него се изсипва втората част от същия крем. Поставя се третия блат, също се сиропира и се маже със сметановия крем.
От захарното тесто се плете кошница, с която тортата се облича. Отгоре се редят ягоди, които непосредстено преди поставянето се потапят в желатина. Допълнително се украсява с листа от мента.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност