Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Традиционна румънска пилешка чорба

Ароматна и много вкусна

15’ Подготовка
45’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 400 г пилешко месо без кожа (гърди или бут без кост)
  • 1 глава кромид лук
  • 1 червена чушка
  • 1 стрък целина (може и 1/4 глава целина)
  • 1 средно голям морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. зехтин или олио
  • 1.2 л вода
  • 100 мл готварска сметана (може и заквасена)
  • 1 жълтък
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 шепа пресен магданоз
  • Лимонов сок или малко оцет (за леко кисел вкус, по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете зеленчуците - лука на ситно, чушката на кубчета, морковите и целината на тънки резени, а чесъна на дребно или го пресовайте.
  2. Загрейте мазнината в дълбока тенджера и добавете лука, моркова, целината и чушката. Задушавайте на умерен огън около 5 минути, докато омекнат.
  3. Добавете чесъна и пилешкото месо, нарязано на средни късове. Разбъркайте и запържете за още 2-3 минути, докато месото побелее от всички страни.
  4. Залейте с гореща вода (около 1,2 литра), посолете леко и оставете супата да ври на слаб огън около 25 минути, докато месото и зеленчуците омекнат.
  5. Разбийте в купа сметаната с жълтъка (ако използвате такъв) и добавете 1-2 черпака от горещата супа на тънка струя, за да темперирате сместа. След това я върнете в тенджерата, като разбърквате непрекъснато, за да не се пресече.
  6. Овкусете със сол, черен пипер и няколко капки лимонов сок или оцет, ако искате по-балансиран вкус с лека киселинност - както е традиционно в румънската кухня.
  7. Поръсете с наситнен магданоз преди поднасяне и сервирайте супата топла, с пресен хляб.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън лук моркови магданоз целина пилешко лимон яйца червени чушки готварска сметана вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче