Необходими продукти:
- 400 г пилешко месо без кожа (гърди или бут без кост)
- 1 глава кромид лук
- 1 червена чушка
- 1 стрък целина (може и 1/4 глава целина)
- 1 средно голям морков
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. зехтин или олио
- 1.2 л вода
- 100 мл готварска сметана (може и заквасена)
- 1 жълтък
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 шепа пресен магданоз
- Лимонов сок или малко оцет (за леко кисел вкус, по желание)
Начин на приготвяне:
- Нарежете зеленчуците - лука на ситно, чушката на кубчета, морковите и целината на тънки резени, а чесъна на дребно или го пресовайте.
- Загрейте мазнината в дълбока тенджера и добавете лука, моркова, целината и чушката. Задушавайте на умерен огън около 5 минути, докато омекнат.
- Добавете чесъна и пилешкото месо, нарязано на средни късове. Разбъркайте и запържете за още 2-3 минути, докато месото побелее от всички страни.
- Залейте с гореща вода (около 1,2 литра), посолете леко и оставете супата да ври на слаб огън около 25 минути, докато месото и зеленчуците омекнат.
- Разбийте в купа сметаната с жълтъка (ако използвате такъв) и добавете 1-2 черпака от горещата супа на тънка струя, за да темперирате сместа. След това я върнете в тенджерата, като разбърквате непрекъснато, за да не се пресече.
- Овкусете със сол, черен пипер и няколко капки лимонов сок или оцет, ако искате по-балансиран вкус с лека киселинност - както е традиционно в румънската кухня.
- Поръсете с наситнен магданоз преди поднасяне и сервирайте супата топла, с пресен хляб.