Необходими продукти:
- 2 шепи микс от зелени салати
- 100 г пушена сьомга, нарязана на тънки ленти
- 1/2 краставица, нарязана на тънки полумесеци
- 1/4 глава червен лук, нарязан на фини шайби
- 1 с.л. каперси, отцедени
- Прясно смлян черен пипер
За дресинга:
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 1 ч.л. мед
- Сокът от половин лимон
- Щипка сол
- 1 ч.л. фино нарязан копър
Начин на приготвяне:
- Измийте и подсушете внимателно зелените салати. Можете да използвате центрофуга за салати или кухненска хартия, за да премахнете излишните какпи вода, които биха разредила дресинга.
- Нарежете краставицата на тънки полумесеци, а червения лук - на много фини шайби. Ако лукът е по-лютив, може предварително да го накиснете за няколко минути в студена вода с капка оцет, за да омекне вкусът му.
- Сложете в купа салатния микс, краставицата, червения лук и каперсите. Разбъркайте леко, за да се разпределят равномерно.
- Пригответе дресинга, като в малка купичка смесите зехтина, дижонската горчица, меда, лимоновия сок, солта и, по желание, нарязания копър. Разбийте добре с вилица или телена бъркалка, докато получите хомогенна смес.
- Полейте салатата с дресинга непосредствено преди сервиране и разбъркайте внимателно, за да не намачкате зелените листа.
- Разпределете салатата в чинии и подредете пушената сьомга отгоре - на ленти или ги завийте леко.
- Поръсете с прясно смлян черен пипер и добавете още каперси или резени лимон, ако желаете допълнителен акцент.